Lokaal accent en plustaken GGD 2018 binnen Meierijstad
Gepubliceerd: dinsdag 20 februari 2018 16:06
Meierijstad - De GGD voert in opdracht van gemeenten taken uit op het gebied van openbare gezondheidszorg in een wettelijk basistakenpakket. Medio 2017 heeft het college van Meierijstad ingestemd met de begroting 2018 zo laat de gemeente vandaag weten. Nu ligt er een voorstel binnen het basistakenpakket voor lokale inkleuring. Door het lokaal accent zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de vraag van de inwoners van Meierijstad probeert de gemeente bij te dragen aan een duurzame gezondheid van de inwoners van Meierijstad. U leest hieronder welke projecten Meierijstadbreed ingezet gaan worden en hoe de GGD haar beleid gaat bepalen. Afbeelding: facebook ASD Meierijstad
JOGG uitgebreid naar Meierijstadniveau Het college heeft eerder ingestemd met het voorstel om het bestaande project Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) van Veghel in 2018 uit te breiden naar de andere kernen. In het voorstel over het lokaal accent van de GGD stemt het college nu in om de inzet van de GGD binnen JOGG te continueren voor de kern Veghel en uit te breiden naar de andere kernen. Dit sluit naadloos aan op de ambitie uit de Mijlpalen van Meierijstad, waarin gezondheid en het stimuleren van een gezonde leer- en leefomgeving als één van de speerpunten is opgenomen. Organisaties die Meierijstadinwoners ondersteunen op het gebied van wonen, volksgezondheid en welzijn ondersteunen we. Samen met de inzet van de GGD leidt dit tot gezondheidsbevordering.
Jeugd: project Stevig ouderschap Meierijstadbreed ingezet Extra inzet wordt ingezet voor gezinsbegeleiding en het project Stevig ouderschap. Stevig Ouderschap is er op gericht om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Dit project is afgelopen jaren al succesvol ingezet in de kern Schijndel en wordt nu Meierijstad breed ingezet. Daarnaast komt er extra inzet van de GGD in de Basisteams Jeugd en Gezin.
Gezondheidsbeleid aan de hand van onderzoeken en enquêtes In 2018 moet een gezondheidsbeleid opgesteld worden. Belangrijk uitgangspunt bij het opstellen van dit beleid is de gezondheidssituatie van de gemeente Meierijstad. De GGD monitort de gezondheidssituatie van Meierijstadinwoners op basis van de onderzoeken en enquêtes die zij uitvoeren. In aanloop naar het gezondheidsbeleid gaat de gemeente samen met de GGD deze informatie presenteren en toetsen aan de ervaringen van professionals en de inwoners van Meierijstad. Verder wil de gemeente de professionals en inwoners betrekken bij het opstellen van het gezondheidsbeleid. Op het moment dat het gezondheidsbeleid is vastgesteld en duidelijk is op welke speerpunten de gemeente gaat inzetten gaat de GGD samen met andere partijen aan de slag met het uitvoeren van activiteiten om de gezondheid van de inwoners van Meierijstad te bevorderen.