Toekomst welstandsbeleid Meierijstad: minder regels, meer kwaliteit
Gepubliceerd: dinsdag 27 maart 2018 13:37
Meierijstad - De fusie verplicht de gemeente Meierijstad om vóór 31 december één welstandsnota vast te stellen, oftewel harmonisatie. Welstandsbeleid blijft belangrijk om de ruimtelijke en beeldkwaliteit in Meierijstad te stimuleren. Dat is een van de tussenconclusies van het college van burgemeester en wethouders in de aanloop naar harmonisatie (gelijktrekking) door de raad van het welstandsbeleid*. Het college kiest er in een plan van aanpak ook voor de harmonisatie nu heel praktisch te houden en te beperken tot het noodzakelijke. Zo brengt de gemeente vandaag naar buiten.
Beoordeling beperken Een volledige herziening van het welstandsbeleid is pas aan de orde als de tijd daar rijp voor is; dat is bij de invoering van de Omgevingswet. De voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel kenden allemaal hun eigen welstandsbeleid en welstandsnota. Ook waren welstandsvrije gebieden en typen bouwwerken aangewezen door de gemeenteraden; daarop was geen welstandstoets nodig. Dat geeft aan dat de beweging al was ingezet om beoordeling van bouwinitiatieven te beperken tot waar het strikt noodzakelijk is.
Wat wel en niet in de woon- en leefomgeving De invoering van de Omgevingswet is voor alle gemeenten een grote en complexe operatie waarbij heel veel huidige wetten samengevoegd worden in één nieuwe wet. Daarmee moet voor inwoners in een paar stappen duidelijk worden wat wel en wat niet mogelijk is in de woon- en leefomgeving. En de inwoners, ondernemers en andere partners zijn daarbij steeds meer zelf aan zet. Uitgangspunt van de Omgevingswet is een veilige en gezonde omgeving en een goede omgevingskwaliteit. De gemeente heeft de plicht daarvoor te zorgen en over toetsingsinstrumenten te beschikken. Volledig afschaffen van de welstandsbeoordeling vindt het college, voor behoud van de ruimtelijke kwaliteit en gelet op de zorgplicht, niet gewenst.
Minder regels, meer kwaliteit Verantwoordelijk wethouder van den Bogaard: "Onze ambitie is minder regels, meer kwaliteit, en die past helemaal bij de uitgangspunten van de Omgevingswet. Daarom vinden wij dat de invoering van de Omgevingswet hèt natuurlijke moment is om totaal nieuw welstandsbeleid voor Meierijstad op te stellen. Een lichte harmonisatie volstaat nu om de periode tot de invoering van de Omgevingswet te overbruggen." De overeenkomsten uit de afzonderlijke nota's van de drie voormalige gemeenten worden voortgezet voor Meierijstad; dat betekent een welstandstoets voor (historische) centra, gebieden met een beeldkwaliteitsplan, monumenten en bijzondere beeldbepalende of cultuur historisch waardevolle bebouwing; en voor nieuwbouw. Voor situaties waarin dat verantwoord is, wordt voorgesteld de welstandstoets te schrappen. Er zal aandacht worden besteed aan het begrip duurzaamheid, een van de thema's in het gemeentelijk beleid. Dit in relatie tot de invloed van duurzaamheidsvoorzieningen op gebouw en omgeving.
Voorlopige aanpak De gemeenteraad neemt op 5 juli dit jaar een besluit over de geharmoniseerde welstandsnota van het college. Tot die tijd worden de ideeën getoetst bij partijen die veelvuldig te maken hebben met welstandsbeleid, bijvoorbeeld architecten, ontwikkelaars en belangenorganisaties. Daarbij wordt een toelichting gegeven op het traject, de pragmatische insteek nu, de belangrijkste uitgangspunten en wat er verandert. Ook wordt alvast vooruit gekeken naar het proces van de Omgevingswet en hoe welstandsbeleid daarin aandacht krijgt. Vast staat dat dan een uitgebreid participatietraject opgezet wordt, met veel ruimte voor de inbreng van inwoners van Meierijstad.
* Welstand is een containerbegrip en kan verwijzen naar gezondheid, rijkdom, maar in dit geval zeker naar de welstandscommissie (een door de gemeenteraad benoemde onafhankelijke commissie die aan B&W advies uitbrengt ten aanzien van de vraag of het uiterlijk of de plaatsing van een bouwwerk of standplaats) en welstandszorg (het beleid dat gemeenten in Nederland voeren om te sturen op de architectonische kwaliteit van bouwplannen)