Op nationale molendag Schijndelse molens open voor publiek
Gepubliceerd: donderdag 10 mei 2018 10:06
Schijndel – Komend weekend, zaterdag 12 en 13 mei, is het weer Nationale Molendag. De twee [belt]molens die Schijndel rijk is zijn op zaterdag 12 mei dan open voor publiek (13 mei zijn ze gesloten). Op deze zaterdag zijn de korenmolens aan de Pegstukken uit 1845 te Schijndel en de Catharinamolen uit 1837 aan de Hoofdstraat te Schijndel open voor publiek van 10:00 uur tot 16:00 uur en te bezichtigen. De molens zullen dan draaien en malen en de molenaars geven ook rondleidingen in de molens.
- Algemene informatie Schijndelse molens Korenmolen Catharina, zogenaamde beltmolen Molenaar Marinus van der Sangen en Vincent Lelieveld. Openingstijden: elke zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur en als de molen draait. De molen is gebouwd door C. van Ooyen uit het grote rivierengebied en J.Schoonwater uit Uden voor drie participerende families als beleggingsobject. Hendrik 't Hooft uit Zaltbommel en Jacobs 't Hooft uit Zutphen hebben samen de helft van de kosten (8/16de) betaald voor de bouw van deze forse molen. De Gemertse Hendrik Rutman betaalde 1/16de deel. Gijsbert van der Kant, die gehuwd was met de Schijndelse participant Maria van Will had samen met twee familieleden, Egidius en Meghelina van Will 7/16de deel van de molen in bezit. Door vererving en uitkoop werd hij uiteindelijk de enige eigenaar van de molen. Later werd de molen overgedaan aan molenaar Jan Nefkens die de molen in 1956 verkocht aan P.A. Smits, de vader van de huidige eigenaar Frank Smits. Na diverse restauraties in 1977, 1987 en in 2011 draait de molen vanaf juli 2014 weer regelmatig en is maalvaardig. Bijzonderheden De molen is oorspronkelijk uitgevoerd geweest met Potroeden waarvan 1 met zelfzwichting met zwichtring, waarvan onderdelen nog in de molen aanwezig zijn, en een Oud-Hollandse voorzoom en 1 roede met een Oudhollands hekwerk en voorzoom. Later (1978) is de molen omgebouwd naar fokwieken met regelkleppen en een Oudhollands hekwerk. In het in de belt gebouwde motorhuis ligt nog een Crossley Dieselmotor (ca. 1930, nr. 116175) voor de (lier) aandrijving van een 4e koppel maalstenen in de invaart en andere onderdelen. Boven de deuren van de inrijpoort, aan westzijde een sluitsteen met opschrift: “de eerste steen gelegd” I.C. ‘t-Hooft 1837, aan de oostzijde: “de eerste steen gelegd” E.I. van Will 1837.
Korenmolen De Pegstukken, zogenaamde beltmolen De molen is vanaf de bouw in 1845 tot de eigendomsoverdracht aan de gemeente in 1967 eigendom geweest van de familie De Backer. In dat jaar werd de molen verkocht vanuit de nalatenschap van mevr. De Backer-Hermes. Vlak na de aankoop liet het gemeentebestuur de molen grondig restaureren. Dankzij deze actie is de molen voor het nageslacht behouden gebleven. Molenaars momenteel zijn Reinier Pijnenburg, Aad Dekker en Ad Vermeltfoort. [fotograaf onderstaande foto's: Marcel Stroo]