Integraal onderzoek naar subsidiemogelijkheden peuteropvang
Gepubliceerd: dinsdag 26 juni 2018 11:14
Meierijstad - Het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad stemt in met de uitvoering van een breed, integraal onderzoek naar de subsidiemogelijkheden voor peuteropvang, met als basis het DAEB-onderzoek (diensten van algemeen belang). Dit DAEB-onderzoek startte gisteren 25 juni, het hele onderzoek neemt naar verwachting circa vijf maanden in beslag. De gemeente verstrekt zelf subsidie aan peuteropvang-instellingen. Besloten is door het college om vooralsnog geen gebruik te maken van het geoffreerde ondersteuningstraject van Oberon voor de implementatie van nieuwe kinderopvangwetgeving vanaf 2019. Het college stemt wel in met de uitvoering door Oberon. De kosten voor dit onderzoek bedragen € 20.074. Hieronder leest u wat het onderzoek in grote lijnen inhoudt en wat de nieuwe kinderopvangwetgeving voor Meierijstad gaat betekenen.
Opdrachtverlening aan Oberon Opdracht in grote lijnen 1. Analyse peuteropvang en doorrekening van kosten (DAEB-onderzoek) 2. Advies over harmonisatie van beleid: o.a. uren, doelgroepen. 3. Betrekken van netwerkpartners en creëren van draagvlak. 4. Ondersteuning bij uitwerking van beleid: o.a. in verordening.
Nieuwe kinderopvangwetgeving binnen Meierijstad en financiering De gemeente verstrekt aan enkele peuteropvang-instellingen een exploitatiesubsidie voor de verzorging van het peuterspeelzaalwerk. Als gevolg van een wetswijziging vallen peuterspeelzalen en kinderopvang vanaf 2018 echter onder dezelfde wetgeving. Het verstrekken van exploitatiesubsidies is daarmee in principe niet meer toegestaan. In plaats daarvan moeten gemeenten de peuteropvang subsidiëren op basis van het aantal kindplaatsen. De gemeente kan echter een exploitatievergoeding aan de peuteropvang blijven verstrekken als zij kan aantonen dat peuteropvang niet levensvatbaar is zonder exploitatiesubsidie. In dat geval is er sprake van 'marktfalen' en heeft de gemeente de mogelijkheid om de peuteropvang-instelling aan te merken als Dienst met een Algemeen Economisch Belang (DAEB).
Om vast te stellen of peuteropvang-instellingen hiervoor in aanmerking komen (en dus een exploitatiesubsidie mogen blijven ontvangen) wordt door middel van een DAEB-onderzoek bepaald of de exploitatiesubsidies afgeschaft moeten worden of dat subsidiering per kindplaats vereist is. Omdat de voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel op dit moment verschillende uitgangspunten voor de subsidiëring van peuteropvang hanteren (aantal uren/ dagdelen, ouderbijdrage), wordt er tevens advies uitgebracht over de harmonisatie van het subsidiebeleid. Omdat het onderzoek nog moet plaatsvinden is nog niet duidelijk wat de (financiële) gevolgen voor peuteropvang en gemeente zijn. Hierover komt naar verwachting eind 2018 meer duidelijkheid.