Schijndel - Deze Schijndelse stichting is opgericht door VITAM om kinderen bewust te maken van het belang van een gezonde en vitale levensstijl. De officiële akte van deze stichting werd op 13 maart van dit jaar ondertekend. "Het is onze missie mensen verleiden te kiezen voor een verantwoorde en vitale levensstijl. Waar kan dit beter dan bij de jongere generatie? Kinderen zijn de toekomst!", aldus VITAM. Bij Don Bosco in Leusden werd de stichting afgelopen zondag 9 september met een feestelijk kick-off event gelanceerd, waarvan de opbrengst ten goede komt aan kinderen met een nierziekte. Foto’s door Gijs Homminga: Corinne Hamming (Nierstichting), Loes Potma (Stichting VITAM Doet Goed) en Romy Visser-Jansen (Nierstichting).
5000 euro naar Nierstichting De opbrengst van dit event ging volledig naar de Nierstichting, waarmee Stichting VITAM Doet Goed een mooie grondslag legt voor velen initiatieven die ze in de toekomst gaat ondernemen. Een bedrag van € 5.000 werd er door 100 VITAM-mers en 100 kinderen opgehaald. Corinne Hamming en Romy Visser-Jansen waren namens de Nierstichting aanwezig en namen de cheque dankbaar in ontvangst.
'Plas app' Het opgehaalde bedrag zal ten goede komen aan de ontwikkeling van een zogenaamde 'plas app', een digitale mobiele applicatie die als ondersteunend middel wordt ingezet in de plastraining bij kinderen rond een niertransplantatie. Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer 25 kinderen een niertransplantatie vanwege chronisch nierfalen. Bij een deel van deze kinderen is sprake van een urologisch probleem. Het niet goed functioneren van de urinewegen na een transplantatie kan leiden tot meer urineweginfecties en een kortere levensduur van de donornier. Tijdige onderkenning en behandeling van inadequaat plas- en drinkgedrag rondom een niertransplantatie is essentieel om dit te voorkomen. De 'plas app' die het Radboud UMC Amalia Kinderziekenhuis ontwikkeld met steun van de Nierstichting helpt kinderen om thuis het plas- en drinkgedrag te registeren en voorkomt onnodige ziekenhuisbezoeken. Ze krijgen beter inzicht in de vochtintake en plasvolumes en ontvangen feedback hierover. In de app wordt informatie zoveel mogelijk gevisualiseerd om de betrokkenheid van het kind te vergroten.
Gezondheidswinst begint bij de jeugd Stichting VITAM Doet Goed gaat jaarlijks verschillende activiteiten organiseren om kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van de rol die gezonde voeding, voldoende ontspanning en beweging speelt in hun dagelijkse levensstijl. Met, door en/of voor kinderen en samen met VITAM-mers. Medewerkers van VITAM kunnen zelf een initiatief aandragen of vrijwillig een steentje bijdragen door mee te helpen bij één van de activiteiten die de Stichting organiseert. "Met Stichting VITAM Doet Goed bundelen we de krachten van onze VITAM-mers waarmee nog veel mooie initiatieven zullen volgen", aldus VITAM. Daarnaast draagt Stichting VITAM Doet Goed de kinderen van Villa Pardoes in Kaatsheuvel een warm hart toe met de verkoop van de Pardoes salades in alle VITAM restaurants. "Met de verkoop van deze salade doneren wij jaarlijks een bedrag aan Villa Pardoes waarmee we vele gezinnen een onvergetelijke vakantie bezorgen." Pardoes was tijdens het event ook aanwezig om de kinderen te verwelkomen (zie foto).
Partners Stichting VITAM Doet Goed Met dank aan veel van onze partners hebben we dit event kunnen organiseren. VITAM Doet Goed wil dan ook graag Leusderend (Don Bosco), Villa Pardoes, Stichting Kind&Voeding, de Nierstichting, Sligro, Wiltec, TMB, Claeren Risicobeheerder, Rode Kruis (afdeling Amersfoort-Eemland), Vitality2improve, Boels Verhuur, Bakkers Brigade, Encko, Smeding, Unilever, Coca Cola, Excellent, Friesland Campina, Abma’s, VITAM F&B Group BV, en ‘t Möpke bedanken voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan deze mooie dag.
Foto: Alle mascottes van de VITAM-partners waren aanwezig. Harry Covèrt (Stichting VITAM Doet Goed), Niertje en Noortje (de Nierstichting) en Pardoes (Villa Pardoes) verwelkomden alle kinderen.