Week van de Pleegzorg: ‘als je ruimte hebt in je hart’
Gepubliceerd: woensdag 07 november 2018 16:27
Landelijk / Regio - Bij je eigen ouders opgroeien; voor veel kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Toch telt Nederland jaarlijks ruim 25.000 kinderen die voor korte of lange tijd in een pleeggezin wonen. Wil jij het verschil maken voor een kind? Uit overtuiging, vanuit je geloof of omdat je zelf pleegkind bent geweest? Of zoek je informatie over pleegzorg om te onderzoeken of het pleegouderschap wat voor je is? Deze week is er extra aandacht voor pleegzorg. Onderstaand interview is gehouden met pleegouders in het kader van de week van de pleegzorg. Veel kinderen wachten op een thuis. Pleegouders zijn harder nodig dan ooit. Er is een groot tekort aan pleeggezinnen. Maar waarom zijn ze zo hard nodig en wat betekent het om pleegouder te zijn? Kitty de Laat, haar man Marc en twee zonen vormen jarenlang een pleeggezin voor kinderen in crisissituaties.
Ruimte "Toen we in Brabant kwamen wonen zijn we begonnen met het opvangen van pleegkinderen. Samen met mijn man Marc heb ik twee zonen. Ik wilde eigenlijk altijd een groot gezin. Toen hebben we tegen elkaar gezegd ‘we hebben veel ruimte in huis, maar nog belangrijker we hebben ruimte in ons hart.’ We hebben toen de stap gezet om pleeggezin te worden. Na een aantal avonden intensieve cursus kwamen we tot de conclusie dat crisisopvang goed bij ons gezin past. Je krijgt dan kinderen uit crisissituaties die snel ondergebracht moeten worden. We hebben 30 kinderen in 7 jaar tijd in huis gehad. Eén kind is een jaar gebleven, maar soms was de opvang ook maar voor een weekend. Eigenlijk hebben we alle leeftijden zien passeren, van peuter tot puber. Soms werden we gebeld en dan stonden we op vrijdagavond weer een bedje in elkaar te schroeven."
Rugzakje "Mensen hebben van pleegkinderen het beeld dat het kinderen zijn met een 'rugzakje'. Maar vaak heeft het gezin een rugzakje. Het is niet het kind maar de ouder waar het niet goed mee gaat. Er kan van alles aan de hand zijn, waardoor een gezin in disbalans komt. Een moeder die ziek wordt of huiselijk geweld waardoor het kind uit huis moet. Met de kinderen is vaak niet zoveel mis, ze zijn vaak beschadigd maar meestal is dat niet voor heel lange tijd. Als pleegouder is het belangrijk om rust, duidelijkheid en kaders mee te geven. Je kunt een kind zo goed op weg helpen door ‘niks’ te doen. Door gewoon een gezin te zijn. Een normale gezinssituatie bieden. Meer is echt niet nodig. Het is ook niet de bedoeling dat je je hele gezinssysteem gaat veranderen."
Waardevol "Ik heb van huis uit meegekregen dat het normaal is dat je voor elkaar zorgt. De deur stond altijd open bij ons. Het pleegouderschap heeft ons gezin veel gebracht. Ook aan onze kinderen, hoewel ze best veel te verduren hebben gehad in die jaren. Ze zijn nu volwassen, maar ze kijken erop terug als een hele mooie ervaring. Ze hebben geleerd om op een andere manier naar de wereld te kijken. Dat alleen al is heel waardevol."
Wilt u meer weten over pleegzorg of hoe u pleegouder kunt worden? Kijk de website pleegzorg.nl of neem contact op met de regionale pleegzorgorganisatie Oosterpoort via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of T 0412 465300.