Forse investering in verbetering mobiliteit en verkeersveiligheid
Gepubliceerd: dinsdag 27 november 2018 12:14
Regio / Meierijstad - De gemeenten in Noordoost-Brabant investeren ook in 2019 samen in betere infrastructuur voor hoogwaardig openbaar vervoer, vlotte doorstroming van verkeer, verkeersveiligheid en fietsvoorzieningen. Aan deze verbetermaatregelen draagt de provincie Noord-Brabant in totaal 3,9 miljoen euro bij, zo laat de gemeente Meierijstad vandaag weten. Op 22 november jl. hebben de regiobestuurders verkeer en vervoer een pakket aan maatregelen vastgesteld. Dit besluit is onder voorbehoud van besluitvorming per project in de colleges van burgemeester en wethouders en door het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Brabant. De regio Noordoost-Brabant investeert hiermee fors in de leefomgeving. Het gaat in totaal om 46 projecten verspreid over de regio.
Projecten Enkele in het oog springende projecten zijn de maatregelen van Heusden en 's-Hertogenbosch om fietsgebruik te stimuleren. Daarnaast implementeert de gemeente 's-Hertogenbosch een Living Lab voor de Magistratenlaan: een innovatieve aanpak om verkeersoverlast op te lossen. In de gemeenten Oss, Vught, Boxtel, Haaren, Meierijstad en 's-Hertogenbosch worden meerdere fietsstraten en fietspaden aangelegd. Op het gebied van openbaar vervoer gaat de gemeente Sint Anthonis aan de slag met het toegankelijk maken van bushaltes.
Naast deze projecten is afgesproken dat de provincies Noord-Brabant en Limburg een (technische) haalbaarheidsstudie uitvoeren om de mogelijkheden voor verbreding van de fietsverbinding (en daarmee de constructie) op de Maasbrug Oeffelt in beeld te brengen. Provincie Noord-Brabant heeft de intentie de verbreding van de fietsverbinding te realiseren en vervolgt hierover het gesprek met provincie Limburg en het Rijk.
NUL verkeersdoden In 2019 krijgt het thema zichtbaarheid in de gehele provincie extra aandacht in regionale en lokale acties. In Cuijk wordt een Solar Safety systeem geplaatst op de schoolroutes met de boodschap 'Ik val op' om fietsers te wijzen op het belang van goed werkende fietsverlichting. Verder zet een aantal gemeenten in op de ANWB-campagne 'Zet je licht aan'. In Uden wordt een verkeerseducatieplein aangelegd waar iedereen kan komen oefenen met fiets/scootmobiel-situaties uit de praktijk. 's-Hertogenbosch voert het project 'Prettig verkeer rondom scholen' uit, waarbij gekeken wordt hoe de leefbaarheid verbeterd kan worden bij deze locaties. Daarnaast voeren meerdere gemeenten andere acties uit met onder andere lokale VVN-afdelingen en ouderenbonden. Ook is er geld beschikbaar voor verkeerseducatieprogramma's op scholen en schoolopvang, de BOB-campagne en hét jongerenprogramma Trials. Hiermee dragen de regio’s bij aan de Brabantse missie 'nul verkeersdoden'.
Samenwerking Een regionale benadering levert meer samenhang op bij het werken aan een bereikbare, leefbare en verkeersveilige regio. Aan de samenwerking nemen deel: de gemeenten in Noordoost-Brabant, de provincie, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland en Politie Oost-Brabant.