Laurens van Voorst lijsttrekker Code Oranje Noord-Brabant
Gepubliceerd: maandag 21 januari 2019 08:33
Noord-Brabant - Laurens van Voorst is gekozen tot lijsttrekker van Code Oranje Noord-Brabant. De beweging "voor politieke vernieuwing" doet mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Van Voorst blijft fractievoorzitter van ‘Hart voor Schijndel’ in Meierijstad. Meer invloed, zeggenschap en verantwoordelijkheid voor burgers bij de inrichting van hun leefomgeving en andere thema’s; dat is waar het bij Code Oranje naar eigen zeggen om draait. "In hoog tempo bereidt een groep nieuwdenkers zich voor op de Provinciale Staten verkiezingen op woensdag 20 maart 2019."
Kandidaten Lijsttrekker Laurens van Voorst (1960) is en blijft fractievoorzitter van de lokale partij ‘Hart voor Schijndel’ in de gemeenteraad van Meierijstad. Hij schreef het boek ‘De democratie van de straat’ over ‘autonome straten, buurten, wijken en dorpen’. Laurens is copywriter, dagvoorzitter en communicatieadviseur. Ook is hij gastdocent over democratie bij ProDemos. Verder is hij als vrijwilliger betrokken bij enkele burgerinitiatieven, zoals Stichting Bij Jan in Sint-Michielsgestel. Van Voorst is getrouwd, heeft vier kinderen en een kleinkind en woont in Schijndel.
Andere kandidaten zijn Hanneke Willemstein (1976, fractievoorzitter van de lokale partij GBSV in Alphen-Chaam, zelfstandig onderzoeksjournalist en redacteur voor diverse opdrachtgevers), Jean-Pierre Adams (1959, voorheen actief voor het CDA in en buiten de gemeente Laarbeek en sinds 2015 zelfstandig partner van MKB Florint, adviseurs in MKB-bedrijfsfinancieringen) en Ery Kooi (1953, voorheen raadslid en wethouder in Geertruidenberg en tot 1 januari jl. griffier in Aalburg).
Wat gaat Code Oranje doen? "Waar nogal wat politici het gevoel hebben dat ze omringd zijn door boze inwoners, ziet Code Oranje vooral betrokken burgers . Want ook een (ogenschijnlijk) boze burger is een betrokken burger. Een boze burger haalt de schouders niet op.
Die betrokkenheid is het fundament van de beweging. Code Oranje brengt de groeiende groep van betrokken inwoners in beweging. Die burgers willen meer zeggenschap en Code Oranje gaat, als ze daartoe in staat wordt gesteld, die zeggenschap geven. Code Oranje legt zeggenschap zo laag mogelijk in de samenleving en bij specifieke thema’s, zelfs op straat- of buurtniveau. Daar gaan mensen samen knopen doorhakken. Daar gaan ze doen wat nu nog is uitbesteed aan de politiek: draagvlak vinden voor standpunten, overtuigen, overtuigd worden, spreken, luisteren, compromissen sluiten of al debatterend tot frisse nieuwe ideeën komen.
Het kan leiden tot meer dan meebeslissen: tot meedoen. Code Oranje maakt zo van betrokken burgers niet alleen beslissende burgers – door deze manier van doen ontstaan ook verantwoordelijkheid dragende burgers. Burgers die de mouwen opstropen om met elkaar de (lokale) samenleving te vormen. De overheid trekt zich daarbij niet terug, maar is juist nabij. Ze zorgt ervoor dat iedereen eraan te pas komt – dat niet, zoals bij nogal wat experimenten op het gebied van inspraak, hoogopgeleide of welbespraakte dames en heren het hoogste woord voeren en hun zin krijgen. En burgers krijgen de vakkennis van ambtenaren in hun schoot geworpen om met die kennis te doen wat hen in gezamenlijkheid verstandig lijkt.
Code Oranje brengt democratie terug tot haar kern: dat mensen in vrijheid met elkaar de samenleving inrichten en beheren en dat doen met respect voor iedereen in die samenleving."