Meierijstad - Meierijstad heeft een rijk historisch verleden. De sporen die dat verleden onder of bovengronds heeft achtergelaten noemen we erfgoed. Denk hierbij aan ons uitgestrekte buitengebied met de Aa en de Dommel, de lanen met populieren en de vele historische boerderijen. En aan de vele kerken, kloosters en fabriekscomplexen die ons herinneren aan het religieuze en industriële verleden. Ook de vele verhalen hierover en de gewoonten en gebruiken uit Meierijstad behoren tot ons erfgoed. De Canon van Meierijstad geeft een mooi beeld van de historie van de dertien kernen in Meierijstad.
Erfgoedvisie Meierijstad is bezig met het opstellen van een Erfgoedvisie. In onze Erfgoedvisie wordt aangegeven hoe de komende jaren de gemeente en haar inwoners met het erfgoed willen omgaan. Dinsdagavond 5 februari wordt een startbijeenkomst georganiseerd voor deze Erfgoedvisie. U bent daarvoor van harte uitgenodigd.
Aanleiding en doel startbijeenkomst De fusie tot gemeente Meierijstad vraagt enerzijds om harmonisatie van beleid, ook het erfgoedbeleid. Anderzijds spelen binnen de erfgoedsector diverse ontwikkelingen (duurzaamheid, herbestemming etc.) die vragen om een actuele aanpak voor de omgang met erfgoed. We willen met de Erfgoedvisie ook de identiteit van de kernen van de gemeente Meierijstad onderstrepen en versterken. Met de Erfgoedvisie geven we aan hoe we ons landschappelijk, archeologisch, gebouwd en immaterieel erfgoed kunnen behouden en ontwikkelen èn geven we aan hoe we erfgoed kunnen inzetten om Meierijstad aantrekkelijker te maken voor inwoners, ondernemers en bezoekers.
Erfgoed biedt kansen Erfgoed is belangrijk voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Maar erfgoed biedt meer. Erfgoed kan de lokale economie stimuleren, de leefbaarheid vergroten, het imago versterken, ons te onderscheiden en de binding van mensen met de eigen plaats bevorderen. Kortom, erfgoed voegt waarde toe en biedt kansen.
Doel bijeenkomst Erfgoed is van iedereen. Daarom nodigen we voor de bijeenkomst een brede afspiegeling van de samenleving uit. Iedereen mag meedenken over de doelstellingen en ambities voor ons erfgoed. Tijdens de bijeenkomst is het de bedoeling te weten te komen hoe u over erfgoed denkt en hoe samen het erfgoed van Meierijstad behouden kan worden, ontwikkelen en beleefbaar maken. De volgende vragen staan daarbij centraal: Hoe kan Meierijstad haar erfgoed doorgeven aan de volgende generatie? Welke kansen biedt erfgoed volgens u? Hoe kan erfgoed benut worden in nieuwe ontwikkelingen en om Meierijstad aantrekkelijker te maken voor inwoners, ondernemers en bezoekers? Welk erfgoed is belangrijk voor Meierijstad? Hoe wordt het verhaal van Meierijstad verteld? De opgehaalde informatie wordt vertaald naar ambities en doelstellingen voor in de Erfgoedvisie.
Programma 19.00 Ontvangst met koffie en thee. Gelegenheid om de Canon van Meierijstad te bekijken 19.30 Welkom door wethouder Eric van den Bogaard, portefeuillehouder erfgoed 19.40 Inleiding op het programma door Harrie Maas, directeur Monumentenhuis Brabant 19.50 Het belang en de kansen van erfgoed door Annélien van Kuilenburg, Monumentenhuis Brabant 20.10 Rondetafelgesprekken met de deelnemers over de kansen en uitdagingen die zich voor het erfgoed voordoen 21.15 Oogst van deze avond door Harrie Maas 21.30 Afsluiting
Aanmelding Wilt u meedenken? U wordt op dinsdagavond 5 februari begroet in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode, Burgemeester Wernerplein 1, 5492 GG Sint-Oedenrode. Vanaf 19.00 uur is er inloop en kunt u de Canon van Meierijstad bekijken; om 19.30 uur start de bijeenkomst en deze duurt twee uur. Bent u erbij? Meldt u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..