Meierijstad – Binnen de gemeente Meierijstad is het voor particulieren mogelijk via de gemeente een verzoek in te dienen voor het plaatsen van (openbare) laadpalen voor elektrische auto’s in zijn of haar directe omgeving. De gemeente Meierijstad heeft daarover een overeenkomst met de provincie Noord-Brabant gesloten voor de plaatsing van laadpalen. De gemeente Meierijstad wil initiatieven op gebied van duurzaam vervoer stimuleren en faciliteren. TVSchijndel onderzocht aan welke voorwaarden een particulier binnen Meierijstad moet voldoen voordat deze een aanvraag indient via de gemeente bij Nuon. Ook kreeg TVSchijndel antwoord op een aantal concrete vragen.
Voorwaarden Aan welke voorwaarden moet worden voldaan? • Als de aanvrager een elektrische auto heeft • Niet op eigen terrein kan laden • Er binnen 300 meter van het adres geen openbare laadpaal staat
Kosten Welke kosten worden vergoed of worden voldaan door gemeente/provincie ? En betaalt de gemeente de bebording? De verzoeker maakt geen kosten. Het rijk, de provincie en de gemeente dragen de kosten.De gemeente plaatst de bebording.
Aanleg Moeten burgers dit zelf laten aanleggen? De verzoekers hoeven niet bij te dragen of iets aan te leggen.
Openbaar Moeten de laadpalen altijd voor iedereen toegankelijk zijn? Ja. Deze worden ook officieel bekend gemaakt.
Handhaving Hoe wordt omgegaan met handhaving als iemand zijn auto niet van de paal afhaalt? Dit is niet handhaafbaar. Een elektrische auto mag geparkeerd staan op een laadpaalplek, ook als deze klaar is met opladen. Er zit geen tijdslimiet aan het laden bij een laadpaal. Zolang de stekker in de laadpaal zit, wordt er vanuit gegaan dat er elektriciteit geladen wordt.
Verzekering Zijn de palen verzekerd bij bijvoorbeeld brand of vernieling? De gemeente is geen eigenaar van de palen, dat is Nuon. Bij de gemeente Meierijstad is niet bekend of Nuon de palen hiertegen verzekeren.