Wageningen / Schijndel – Een verslag van de Loopgroep Wijbosch: TVSchijndel deed uitgebreid verslag (fotoreportage) van het bevrijdingsfeest Fier op Vrijheid 2.0 afgelopen zondag waarbij als programmaonderdeel de lopers vanuit Wageningen met het bevrijdingsvuur onthaald werden. Wie gaat mee het bevrijdingsvuur uit Wageningen halen? Die vraag kregen lopers van Loopgroep Wijbosch enkele maanden geleden voorgelegd. Elk jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur hardlopend (en door enkele groepen ook wel fietsend of wandelend) verspreid door heel Nederland. Een traditie die al sinds 1948 bestaat. In 1948 werd het Bevrijdingsvuur door Montgomery in Portsmouth naar het D-day strand in Normandië gebracht. Foto's: bron Loopgroep Wijbosch
Bevrijdingsvuur Het Bevrijdingsvuur werd in 1948 vervolgens door Nijmeegse atleten meegenomen naar Wageningen. In de Capitulatiezaal van Hotel De Wereld droegen zij het Bevrijdingsvuur over aan de toenmalige burgemeester Klaassesz van Wageningen. Vervolgens verspreidden andere estafettelopers het Bevrijdingsvuur via Rhenen naar Den Haag en andere plaatsen in het land. Bolsius Er werd door ons contact gezocht met Bolsius, omdat deze kaarsenfabriek ook wel iets met het bevrijdingsvuur zal hebben..., en zodoende sloten zes Bolsiuslopers zich zaterdagavond aan bij de twaalf van Loopgroep Wijbosch om de tocht van Wageningen naar Schijndel te maken.
Support Twee busjes (met dank aan Het Binnenveld), een auto, twee fietsen, slaatjes (met dank aan De Viswinkel), fakkels (met dank aan Bolsius) en veel extra kleding voor onderweg gingen we op weg.
Afstand bepaalt vertrektijd, burgemeester reikt vuur uit In Wageningen werden we opgesteld op volgorde: hoe meer kilometers te gaan, hoe vroeger je mag vertrekken. Dus Vlissingen, Den Helder, Stadskanaal als eersten en Schijndel met 70 km als nummer 56. Dat betekent dus wachten, maar met grote schermen langs de weg konden we goed zien wat er vooraan gebeurde. Voor elke loopgroep werd 20 seconden uitgetrokken voor een persoonlijk praatje van de burgemeester van Wageningen, of, indien aanwezig, van de eigen burgemeester. Die eer hadden wij ook, want burgemeester van Rooij was speciaal voor ons naar Wageningen gekomen om ons het vuur te overhandigen (met dank aan burgemeester van Rooij).
Onderweg En daar ging het, richting Schijndel. In het pikdonker. Maar uiteraard goed verlicht. Over de rivieren, door donkere landbouwweggetjes en door natuurgebied De Maashorst. Twee lopers, twee fietsers, de rest in de busjes en de auto. Tien tot vijftien kilometer per persoon. Het ging lekker, en zo kwam het dat we een uur voor onze inschatting aankwamen in ons clubgebouw in Wijbosch. Dat betekende dat we nog een uurtje konden slapen voordat we het vuur naar de Casa del Arte brachten, waar het Fier op Vrijheid 2.0 bevrijdingsfestival werd gehouden.
Fier op Vrijheid 2.0 Wat een mooi moment was dat, zoveel mensen die ons opwachtten. Hans Fassbender stak met een van de fakkels een lantaarn aan, die later die middag naar de kerk zou worden gebracht. We waren moe, maar zeer voldaan dat de missie was volbracht, en dronken daar een verdiend biertje op en genoten van het gezellige samenzijn en de voorstellingen op het festival.
Bevrijdingsvuur in Servatiuskerk Met vier lopers brachten we aan het eind van de middag het vuur naar de Servatiuskerk waar het Bevrijdingsconcert werd gespeeld. Tijdens het Wilhelmus liepen we naar voren en staken we de noveenkaars aan. We vonden het heel indrukwekkend. Het vuur blijft in de Servatiuskerk branden voor de herdenking van 75 jaar bevrijding in september. We zijn heel blij en trots dat we als Loopgroep onze bijdrage mochten en konden leveren en op deze manier het vuur van en de gedachte aan vrijheid brandend kunnen houden!