foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Vastgestelde 'Richtlijn plattelandswoningen Meierijstad'

Richtlijnplattelandswoningen29052019Meierijstad - Regelmatig komen er verzoeken binnen om een bestaande agrarische bedrijfswoning om te zetten naar een plattelandswoning. Om dit goed af te kunnen wegen zijn er ruimtelijke en milieutechnische randvoorwaarden bepaald. Kern is dat pas aan een verzoek kan worden meegewerkt als de aanwezigheid van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat is gewaarborgd. Daarvoor dient aan de relevante toetswaarden te worden voldaan. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de 'Richtlijn plattelandswoningen Meierijstad' vastgesteld en heeft deze ter kennisname aan de raad gestuurd. Hieronder vindt u een aantal passages uit deze richtlijn. Alle betreffende stukken kunt u vinden via de hieronder geplaatste link.

Richtlijn plattelandswoningen Meierijstad
In de afgelopen jaren zijn er verzoeken ingekomen om de bestaande bedrijfswoning om te zetten naar die van plattelandswoning (lees burgerwoning). Centraal daarbij staat de vraag wat de aanvaardbare waarden zijn om te komen tot een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De bijgevoegde richtlijn geeft daarvoor, zowel milieutechnisch als ruimtelijk, het handvat. 

Plattelandswoningen Meierijstad
Een plattelandswoning is een voormalige agrarische bedrijfswoning die door derden, die geen functionele binding hebben met het bedrijf, mag worden bewoond. Het agrarisch bedrijf mag daarbij niet in de bedrijfsvoering worden gehinderd.

Vitaal Buitengebied
Het aspect wonen is een onderdeel van het programma Vitaal Buitengebied. Daarnaast is er ook behoefte om vooruitlopend op het programma Vitaal buitengebied ook ruimtelijke randvoorwaarden hiervoor te scheppen, met inachtneming van de geldende bestemmingsplannen. Dit heeft geresulteerd in de voorliggende richtlijn plattelandswoningen. Bijstelling vindt plaats op basis van veranderingen in de wet- en regelgeving.

Brief Juridisch Adviesbureau van der Aa
In 2017 heeft de heer Van der Aa van het gelijknamige adviesbureau over dit onderwerp een brief gestuurd. Daarin wordt onder andere gesteld dat het voor de geurbeleving niet uitmaakt of de geurbelasting afkomstig is van het eigen bedrijf dan wel van een naastgelegen bedrijf, en dat voor beide situaties dus dezelfde norm gehanteerd zou moeten worden. Dit argument is uitgewerkt en mee- en overgenomen in de richtlijn.

Participatie
De concept-richtlijn is aan de ZLTO voorgelegd. In de richtlijn is de reactie van de ZLTO meegenomen.

Duurzaamheid

Voorop staat dat aandacht moet worden besteed aan de goed woon- leefklimaat. Geuroverlast van het eigen bedrijf wordt in zijn algemeenheid eerder aanvaardbaar beschouwd dan geur van een ander. Een landschappelijke inpassing kan waar mogelijk worden verlangd.

> Aanleiding
In de gemeente Meierijstad komen regelmatig verzoeken binnen om een bedrijfswoning van een veehouderij om te zetten naar een plattelandswoning via een planologische verankering in de vorm van een herziening van het bestemmingsplan of een verlening van een omgevingsvergunning. Derhalve is het wenselijk een beleid vast te stellen over hoe met deze verzoeken om te gaan. Met name is het van belang te bepalen wat gezien wordt als een acceptabel woon- en leefklimaat bij een plattelandswoning. Er moet hiervoor vastgelegd worden welke milieubelastende waarden aanvaardbaar worden geacht met betrekking tot geur, geluid, fijn stof, endotoxine, en onder welke omstandigheden de aanwezigheid van een geitenhouderij in de directe omgeving een belemmering vormt.

Functionerend agrarisch bedrijf
Deze richtlijn is alleen van toepassing op agrarische bedrijfswoningen die nog bestemd zijn binnen het agrarische bouwperceel en waarop nog een functionerend agrarisch bedrijf aanwezig is en ziet niet toe op:
• woningen binnen de bestemming wonen o.i.d.
• bedrijfswoningen bij een gestopt agrarisch bedrijf. Deze komen volgens het bestaande beleid in aanmerking voor een totale woonbestemming
• bedrijfswoningen bij andere dan agrarische bedrijven en paardenhouderijen.

Wet plattelandswoning
De Wet plattelandswoning (of eigenlijk een wijziging van de Wabo en een aantal aanverwante milieuwetten en regelingen) voorziet in de mogelijkheid om voormalige agrarische bedrijfswoningen door derden te laten bewonen die geen functionele relatie hebben met het agrarisch bedrijf op die locatie. Voortaan is het planologisch regime bepalend voor de bescherming tegen negatieve milieueffecten en niet langer het feitelijke gebruik. De wet maakt het mogelijk om de voormalige bedrijfswoning specifiek als plattelandswoning aan te wijzen en deze hiermee een lager beschermingsregime dan een reguliere burgerwoning toe te kennen, gelijk aan dat van een bedrijfswoning. De woning blijft juridisch gezien onderdeel van de inrichting (het agrarisch bedrijf). Voor de omliggende agrarische bedrijven maakt dit overigens geen verschil. De wet ziet niet op de verhouding tussen de plattelandswoning en naastgelegen agrarische bedrijven.
Kern is dus dat de plattelandswoning net als een reguliere bedrijfswoning bij het verlenen van een milieuvergunning niet beschermd wordt tegen de milieueffecten van het bijbehorende agrarisch bedrijf. Dit betekent dat het accepteren van een minder woon- en leefklimaat voor plattelandswoningen in veel gevallen niet alleen onvermijdelijk is, maar ook in lijn met de bedoelingen van de wetgever.

U kunt de Richtlijn plattelandswoningen Meierijstad met bijbehorende stukken vinden via deze link (d.d. 18-06-2019) via 'ibabs' waarop alle vergaderstukken staan van de gemeente Meierijstad (evt. inloggen met: Meierijstad - burger - burger).
Richtlijnenplattelandswoningenribjuni2019
Richtlijnplattelandswoningen29052019

PLUS

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//