Landelijk- De schoolvakanties in Zuid-Nederland gaan bijna beginnen. Het is mooi weer en wat is er dan lekkerder dan een duik in het water. Maar let wel op waar je dat doet. Door de inmiddels lang durende droogte met warme periodes is het water in de beken en sloten steeds minder fris. Waar moet je op letten en wat kun je doen?
Zwemmen in plas of sloot Door de droogte wordt het water in de beken en sloten minder ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger. Dit veroorzaakt onder andere algengroei. Deze algen, zoals blauwalgen, kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Let nu daarom extra goed op. Spring niet zomaar in de sloot maar controleer op www.zwemwater.nl waar het veilig is om te zwemmen.
Per dag kunnen de resultaten verschillen. Bij het vermoeden van blauwalg, kun je dit doorgeven aan waterschap Aa en Maas via de website www.aaenmaas.nl of het nummer 088-17 88 000. Als het waterschap heeft vastgesteld dat er sprake is van blauwalg, worden borden geplaatst om mensen te waarschuwen het water te mijden.
Leven in de sloot Door de hogere watertemperatuur neemt ook het zuurstofniveau van het water af. Hierdoor heeft het waterleven het moeilijk. Dit is bijvoorbeeld te zien aan naar zuurstof happende vissen of erger vissterfte. Zie je dit, meld het dan ook bij waterschap Aa en Maas op nummer 088- 17 88 000. Waar mogelijk verplaatst het waterschap vissen of verwijdert dode vis.