Meierijstad - Afkoelen in het water? Let op voor blauwalg en botulisme! De temperaturen stijgen weer flink deze week. Hierdoor zoeken veel mensen verkoeling in het water. Als het erg warm is, kan er blauwalg of botulisme in het water ontstaan. Vooral in stilstaand water, zoals vijvers en plassen kan dit voorkomen. Voordat je het water in gaat, is het goed om op een aantal zaken te letten. Hieronder vindt u beknopte info over blauwalg en botulisme en hoe u deze kunt melden.
Blauwalg en botulisme herkennen en risico's Blauwalg is meestal vrij snel te zien: er ligt een blauw-groenachtige drijflaag op het water. Deze drijflaag bestaat uit kapotte algen, waaruit giftige stoffen vrijkomen. Botulisme is een bacterie die net als blauwalg, veel voorkomt in stilstaand water. Zie je dode vissen of vogels in het water? Dan is de kans op botulisme groot. Van blauwalg en botulisme kunnen mensen ook flink last krijgen zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Bij gezondheidsklachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of de GGD.
Melding maken van blauwalg en botulisme Denkt u blauwalg of botulisme te herkennen? Meld dit dan bij het waterschap Aa en Maas of het waterschap de Dommel via de websites van aaenmaas.nl/blauwalg-zwemmen of dommel.nl en zoek daar op meldpunt water. Zij zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de waterkwaliteit. U kunt ook melding doen op zwemwater.nl.
Waarschuwingsborden Bij constatering van blauwalg of botulisme plaatst de gemeente waarschuwingsborden. Ook verwijdert de gemeente dode dieren zo snel mogelijk, om verspreiding te voorkomen.