Twee initiatieven voor zonnepanelen tóch gehonoreerd
Gepubliceerd: woensdag 24 juli 2019 15:31
Meierijstad - Eind dit jaar wordt het kwaliteitskader voor opwekking van duurzame energie aan de raad aangeboden voor vaststelling. Het college van burgemeester en wethouders heeft vorig jaar het standpunt ingenomen, om in afwachting van het kwaliteitskader, niet mee te werken aan initiatieven die voorzien in de ontwikkeling van een zonnepark. Onlangs zijn er twee initiatieven binnengekomen die, in verband met subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie, niet kunnen wachten op de vaststelling van het kwaliteitskader. Dit gaat om een initiatief ter plaatse van Hoogstraat 48 en een initiatief ter plaatse van Schootsedijk 35-37. U leest hieronder waarom aan deze projecten medewerking wordt verleend vooruitlopende op de vaststelling van het kwaliteitskader door de raad.
Vitaal buitengebied In de afgelopen jaren zijn veel agrarische bedrijven gestopt en ook de komende jaren zullen naar verwachting nog veel bedrijven gaan stoppen. Dit roept de vraag op wat gaat er met de vrijkomende agrarische bebouwing gebeuren? Doel van dit speerpunt, dat onderdeel is van het project Vitaal Buitengebied, is om te komen tot een (afwegings)kader voor de invulling (sloop, herbestemming, enz.) van vrijkomende agrarische bebouwing. Het kwaliteitskader voor opwekking van duurzame energie maakt onderdeel uit van dit project. Vaststelling van het kwaliteitskader voor vrijkomende agrarische bebouwing staat volgens de inf aan de raad gepland voor 19 september 2019.
Onder voorwaarden medewerking Het college maakt een uitzondering op het eerdere standpunt en verleent onder voorwaarden medewerking aan deze twee initiatieven. Schootsedijk 35-37 is een pilotproject, waarbij teelt ondersteunende voorzieningen worden gecombineerd met zonnepanelen en Hoogstraat 48 is een project, waarbij de energieopwekking primair bedoeld is voor eigen gebruik.