'Camera in beeld': meld uw camera aan bij de politie
Gepubliceerd: zaterdag 04 februari 2017 20:08
Schijndel - Camerabeelden helpen de politie met het oplossen van inbraken, overvallen en andere misdrijven. Heeft u één of meerdere camera’s om of aan uw woning of bedrijfspand hangen? Laat het alstublieft weten aan de politie. Hoe beter de politie in kaart heeft waar er in uw buurt camera’s hangen, hoe sneller zij kunnen werken aan het oplossen van een misdrijf. “Stel er wordt bij u ingebroken. Wij kijken dan in een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’, wie er in de buurt een camera heeft hangen. We kunnen de beelden vervolgens ophalen om te kijken of de dader er misschien op staat.” De politie kijkt dus niet live mee met uw camera’s, maar inventariseert alleen waar deze hangen. Met deze databank kan de politie sneller zien waar in de buurt van een misdaad zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van de dader(s) hebben. Hierdoor kunnen dader(s) sneller worden gepakt! "Zo beschermt uw camera niet alleen uw eigen bezit, maar helpt u tegelijkertijd uw buurt veiliger te maken." U kunt uw camera’s aanmelden via www.politie.nl/cib, de QR-code (zie ‘lees meer’) of via uw wijkagent. De politie bedankt u alvast voor uw medewerking.
QR-code
Wat is ‘Camera in beeld’? Camera in beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera’s op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden.
Waarom is ‘Camera in beeld’ belangrijk? Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera’s aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in beeld kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen. Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken.
Mag ik rond mijn eigen bedrijf / woning een camera plaatsen die opnamen maakt? Het is niet verboden een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden. Bijvoorbeeld: Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera’s hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur. Daarnaast mogen de opgeslagen beelden doorgaans maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn. U mag alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk. Op de site van de Autoriteit persoonsgegevens staan alle regels rondom het gebruik van camera’s:
Mag ik opnamen maken van de openbare weg? Uw camera mag alleen opnamen maken van uw eigendom en in principe niet van de openbare weg. U mag namelijk alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk. Wel bent u verplicht duidelijk zichtbaar te vermelden dat er camerabeveiliging aanwezig is. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur. Meer informatie? Voor meer informatie zie de informatie pagina 'Camera in Beeld'