Het werkbezoek deze middag staat in het teken van 'arbeidsparticipatie' en dan vooral voor mensen die daar wat meer moeite mee hebben, om welke reden dan ook. De gemeente Meierijstad is daarin samen met een aantal partners erg actief. Gijs van Dijk draait er niet om heen, ook hij kon toen en ook nu weinig waardering voor opbrengen voor het om zeep helpen van de Wet Sociale werkvoorziening. Sterker, volgens hem was het samen met de bezuinigingen op de thuiszorg de voornaamste reden dat zijn partij zo’n geweldige verkiezingsnederlaag moest slikken. Nu trekt hij alle registers open om te proberen nog zoveel mogelijk van de aangerichte schade te beperken.
PIM
Veel aandacht krijgt het initiatief PIM. Coach Irma Verhoeven vertelt dat het programma is bedoeld voor mensen die nu aanspraak maken op de participatiewet. Acht coaches - twee van de IBN, drie van de WSD en ook drie van de gemeente - bieden drie deelprojecten aan: zekerheid van werk, meedoen in de wijk en investeren in een gezonde leefstijl. Daarbij worden diverse organisaties betrokken: ROC de Leijgraaf en meerdere welzijnsorganisaties, maar ook de gemeente maken daar deel van uit. Waar nodig is het traject op individuele basis, want investeren in de relatie is een belangrijk element in het project.
Bij Rooi Werkt blijkt het initiatief uit te gaan van de werkgevers op zoek naar geschikt personeel. Juist het kleinschalige en de korte lijnen zijn de kracht van dit project, aldus woordvoerder Elli de Rijk.
Geld
Tijdens de presentatie van Theo Keijzers van de WSD gaat het plotseling over geld. Met het verdringen van de Wet Sociale Werkvoorziening door de Participatiewet zijn de beschikbare middelen aanzienlijk verminderd. Het verbaast Gijs van Dijk dan ook dat geen van de sprekers dat nog niet aan de orde heeft gesteld deze middag. Dat in tegenstelling tot dat wat hem elders in den lande vrijwel altijd wel overkomt.
Waarom dit aspect nu juist hier niet naar voren komt, blijft onduidelijk, helder wordt wel dat IBN en WSD nog de financiële schade weten te beperken door in te teren op eigen vermogen en ook omdat de gemeenten behoorlijk blijven subsidiëren. Keijzers maakt wel duidelijk dat deze manier van financiering "niet eeuwig houdbaar is".
Laatste inleiders zijn Caroline van den Elzen van de IBN en Saskia Oude Middendorp van de scholenkoepel voor speciaal onderwijs Hub Noord-Brabant over de pilot waarbij zij leerlingen op hun toekomst voorbereiden. Dat gebeurt aan de hand van stages, zowel in het bedrijfsleven, als bij de IBN, dan wel in de dagbesteding. Aan de hand daarvan komt het dan uiteindelijk tot een keuze.
WSD-man Theo Keijzers geeft PvdA-kamerlid Gijs de Vries tot slot nog twee indringende mededelingen mee terug naar Den Haag: "Weet dat we, ook door de schaarste aan arbeidskrachten, steeds meer met moeilijke en dus duurdere begeleiding te maken hebben en weet ook dat de arbeidsvoorwaarden voor mensennet beschut werk abominabel zijn." Het kamerlid knikt bevestigend, hij weet het.