Meierijstad - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan diverse plannen voor woningbouw zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied van Meierijstad. Dat maakt de gemeente vandaag bekend. De gebiedsregisseurs van de gemeente hebben de afgelopen tijd deze principeverzoeken volgens vaste criteria beoordeeld op haalbaarheid. Door deze plannen Meierijstad-breed te beoordelen, wordt kwaliteit gewaarborgd. Zo bouwt de gemeente, samen met de initiatiefnemers, aan een woningaanbod dat past binnen het woningbouwprogramma en een vitaal buitengebied. Hieronder kunt u lezen om hoeveel verzoeken en welke locaties het gaat, zowel in de bebouwde kom (waaronder in Schijndel) als buiten de bebouwde kom. Initiatiefnemers kunnen hun vergunningaanvraag laten toetsen op haalbaarheid.
Woningbouw binnen de bebouwde kom Binnen de bebouwde kom wordt aan 9 verzoeken in principe medewerking verleend. Dat betekent dat deze initiatiefnemers hun plan verder kunnen gaan uitwerken. Het gaat om projecten aan de Boschweg, Elschotseweg, Hoofdstraat, Plein 1944, Schootsestraat, Wijbosscheweg en Rietbeemdweg in Schijndel en de Pastoor Smitsstraat 48 in Olland. Naar verwachting zorgt dat voor de realisatie van circa 100 woningen. Daarnaast zijn er 2 principeverzoeken aan het Hooghekke en Schijndel en de Frisselsteinstraat in Veghel, waar op basis van het voorstel niet direct medewerking aan wordt verleend, maar waarin de gemeente, onder voorwaarden, wel potentie ziet. Dat kan nog eens zorgen voor 80 tot 90 extra woningen.
Woningbouw in het buitengebied Voor het landelijk gebied gaat het om 6 principeverzoeken waar, onder voorwaarden, medewerking aan wordt verleend. Het gaat om plannen voor de Bolstweg, Bolstweg/Heuvelberg/Krijtenburg, Goordonk, Morschehoef en Zondveldstraat in Veghel en de Venushoek in Schijndel. Hierdoor wordt bijna 8.000m2 aan bedrijfsbebouwingen gesloopt en worden diverse bedrijven, waaronder vier intensieve veehouderijen, beëindigd. Daarvoor in de plaats komen 9 woningen.
Gebiedsregisseurs De principeverzoeken zijn voorlopers op de uiteindelijke vergunningaanvraag, die initiatiefnemers moeten indienen. Zo krijgen ze voordat ze het, lange en kostbare, traject van vergunningaanvraag ingaan al een terugkoppeling of hun idee haalbaar is. De gebiedsregisseurs zijn het aanspreekpunt voor vragen op het gebied van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Zij kijken met de initiatiefnemer mee of het plan kans van slagen heeft. De gebiedsregisseurs zijn bereikbaar via telefoonnummer 14 0413 of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Eerder verschenen Onlangs is het rapport 'De ruimtelijke bouwsteen voor Schijndel voor de omgevingsvisie' verschenen waarin een stedenbouwkundig kader is opgesteld. Deze ruimtelijke bouwsteen is een vervolg op de structuurvisie van 2012 en moet zorgen dat initiatieven met betrekking tot woningbouw voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria. Inbreiding is daarbij het uitgangspunt. Omdat er op korte termijn behoefte is aan nieuwbouw is daarnaast uitbreiding nodig.