Schijndel - Weet u dat de sigarettenfilter het meest gevonden zwerfafvalitem is? En weet u dat de sigarettenfilter uit plastic bestaat? Celluloseacetaat om precies te zijn. Dit vergaat niet maar valt in microplastics uiteen. Daar komt nog bij dat de tabaksresten vol zitten met gifstoffen. Zo vervuilt iedere zwerffilter onze waterwegen, grondwater en natuur. Omdat veel mensen helemaal niet weten dat filters van plastic zijn, worden ze vaak achteloos op straat gegooid. Zij, van SCHOONfamilie Schijndel, willen daar iets aan doen. SCHOONfamilie Schijndel is een Schijndelse burgerbeweging die zich via wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse acties ontfermt over zoveel mogelijk Schijndels zwerfafval.
Het Plastic Peuken Collectief (een samenwerkingsverband van meer dan 60 organisaties) is al sinds 2018 bezig aandacht te vragen voor dit compleet genegeerde stukje plasticvervuiling. Dit is het derde jaar dat ze de campagne Plastic PeukMeuk organiseren (https://www.facebook.com/PlasticPeukenCollectief/). Vorig jaar werden er zo in 18 gemeentes 142.000 peuken geraapt en werd de data (zoals aantallen, locaties) in een rapport verwerkt dat naar de Tweede Kamer werd gestuurd. En dit jaar, op 10 juli, doen meer dan 50 gemeentes mee met dit initiatief. Zij dus ook. Ze willen zoveel mogelijk peuken van de straten van Schijndel rapen en de data vastleggen in de app Litterati.
Ze starten op zaterdag 10 juli om 9:30 uur bij de fontein op de markt met een kleine introductie en vanaf 10:00 uur gaan we van start met rapen. Voorafgaande aan deze dag proberen ze zoveel mogelijk hotspots van peuken in beeld te hebben, zodat er gericht geraapt kan worden. Zou het niet geweldig zijn als ze én een heleboel peuken in Schijndel opgeruimd hebben én onderdeel zijn van een burgerbeweging van meer dan 50 andere gemeentes. Ook de data van alle geraapte Schijndelse peuken wordt verwerkt in een totaalrapportage. De politiek en de tabaksindustrie moeten weten hoe serieus deze vervuiling is. De plastic peuk maakt namelijk onderdeel uit van de single-use-plastics die vanaf 1 juni jl. in fases verboden zal gaan worden. Er moet een waarde toegekend gaan worden aan het opruimen van peuken die door de tabaksindustrie betaald moet gaan worden. Maar dan moeten we wel weten hoe groot het probleem is. Vandaar!
Een subsidie uit het Leefbaarheidsbudget van gemeente Meierijstad biedt hun de mogelijkheid deze Schijndelse campagne aan te kleden, maar zonder de inzet van betrokken inwoners komt er niets tot stand. Doet u ook mee? Laat het hun weten via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan zullen ze u daarna verder informeren.