foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Het verhaal van het Veronicapark

veronicapark2Schijndel - Afgelopen week publiceerde TVSchijndel een artikel met verwijzing naar de petitie die was gestart om het ontslag van de beheerder van het Veronicapark terug te draaien. In dat artikel stond niet het verhaal van de stichting die verantwoordelijk is voor het park. Daarom is besloten het artikel offline te halen. Afgelopen week is er informatie verzameld. Onder 'lees meer' vindt u het complete verhaal, waarin de visies van alle partijen zijn verwerkt.

Sinds 2016 is er een overeenkomst tussen de gemeente Meierijstad en de stichting Dier Mens Natuur Meierijstad. Omdat de initiatiefnemers van het Veronicapark toen nog bezig waren met de bouw van de stal en het groter maken van het park nam de stichting nog niks direct over. Dat gebeurde op 1 januari 2017.

Voorheen, onder de gemeente Schijndel, hadden de initiatiefnemers zelf het totale beheer. In 1995 kregen ze 'zakgeld' van de gemeente. Later konden ze ook voer kopen op rekening van de gemeente. Toen de Q-koorts uitbrak in Nederland werden ook veeartskosten vergoed. 

Sinds 2016 zijn de dieren eigendom van de stichting die daarmee ook de samenstelling van de 'veestapel' regelt. De stichting krijgt subsidie van de gemeente voor het onderhoud. De gemeente is eigenaar van de grond en de gebouwen.

In het park zitten diverse dieren zoals girgentana-geiten, loopeenden, mandarijneenden, carolina-eenden, witte pauwen, New Hampshire-kippen, ganzen en pauwstaartduiven. In totaal ongeveer vijftig dieren. In de buurt wordt geklaagd over het geluid dat de ganzen, parelhoenders, haan, loopeend-mannetje en kuikens van de pauw maken. 
Maar ook over de ramen die soms open moeten als het te warm wordt en het ventilatiesysteem dat lawaai maakt. En er wordt stankoverlast ervaren. Een kleine groep van de omwonenden klaagt hierover.  Er hebben gesprekken plaats gevonden tussen de beheerder en deze bewoners, maar de bewoners vonden naar hun gevoel geen oor bij de beheerder en stapten naar de betreffende wethouder.

Mede door deze klachten werden steeds nieuwe beperkingen en veranderingen opgelegd door de stichting. Sommige van die veranderingen werd niet gedragen door de beheerders. Op 29 juni waren de verschillen zo hoog op gelopen dat de stichting besloot dat de samenwerking met de beheerder niet voortgezet kon worden. Dit werd de beheerder en zijn assistent medegedeeld tijdens het bestuurdersoverleg.

De druppel die de emmer deed overlopen waren de pasgeboren gansjes die volgens de stichting 'illegaal' geboren waren.
De stichting heeft een uitsterfbeleid voor deze ganzen opgelegd. De stichting heeft ook richtlijnen opgesteld met betrekking tot het beheer, onderhoud, houding, gedrag en communicatie. De stichting en de beheerder waren een broedbeleid overeengekomen waarbij van iedere diersoort een nestje mochten broeden. Maar de stichting vond dat dat niet mocht met de ganzen. De beheerder wist niet van deze uitzondering en vindt deze niet terecht. De jonge ganzen gaan tussen zes en de acht weken weg, volgens de beheerder en dus vallen die volgens hem niet in het uitsterfbeleid.

De beheerder hoopt dat de samenwerking hersteld kan worden en wordt daarin gesteund door diverse buurtbewoners, die zelfs een petitie voor hem zijn gestart op Facebook.

De afspraken zijn voor alle parken hetzelfde, aldus de stichting. Helaas heeft de stichting in de afgelopen jaren en met name het laatste jaar moeten constateren dat de visie van de beheerder en de stichting met betrekking tot het beheer van het Veronicapark dermate uiteenlopen dat verdere samenwerking niet meer mogelijk was. Daarom is het  besluit genomen om de beheerder te ontheffen van zijn taken als beheerder en vrijwilliger.

De stichting wil graag dat het Veronicapark blijft bestaan en dus gaan ze op termijn op zoek naar een nieuwe beheerder en /of nieuwe vrijwilligers die daarbij willen helpen. Allereerst wil de stichting zorgen dat de rust wederkeert en daarna worden de vervolgstappen bepaald.
veronicapark2

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//