Meierijstad zet 5700 objecten definitief op Groene Kaart
Gepubliceerd: dinsdag 27 juli 2021 13:56
Meierijstad - Het college heeft de Groene Kaart definitief vastgesteld. Op de Groene Kaart zijn alle waardevolle en monumentale bomen en andere houtopstanden opgenomen; in openbaar gebied én op particuliere gronden. Voor zo’n 5700 objecten op de Groene kaart is het vanaf 8 augustus noodzakelijk een omgevingsvergunning aan te vragen of een melding te doen bij plannen voor kap, aantasting of rooien. Bijna 2.000 individuele bomen in Meierijstad hebben de status monumentaal of waardevol op de Groene Kaart en aan ruim 3700 groenstructuurvlakken (parken, laanbeplanting en bossen) is een status toegekend.
Reacties op ontwerp Groene Kaart De ontwerp Groene kaart heeft vanaf 3 maart t/m 14 april ter inzage gelegen. De gemeente heeft in die periode 24 zienswijzen ontvangen die aanleiding waren voor de (her)beoordeling van 278 bomen of groenstructuren. In 170 gevallen is besloten om een boom of groenstructuur toe te voegen aan de Groene kaart; in 6 gevallen is de classificatie gewijzigd; in 73 gevallen voldoet de boom niet aan de opnamecriteria en wordt deze niet opgenomen; in 9 gevallen bleek bij de controle in het veld dat de boom niet meer aanwezig was en in 1 geval was er onvoldoende informatie over de locatie van de bomen om een controle in het veld uit te kunnen voeren. Daarnaast is bij 19 objecten de tekst van de omschrijving gewijzigd of aangevuld.
Wethouder van Rooijen: “We hebben veel en vaak hele uitgebreide zienswijzen ontvangen. Daar ben ik blij mee; het toont de grote betrokkenheid van onze inwoners en natuurorganisaties bij het groen in onze gemeente. Zij hebben ons geholpen om nog beter in kaart te krijgen wat we moeten koesteren en beschermen.”
Raadplegen van de Groene kaart Per boom, bos, laanbeplanting of andere groenstructuur bevat de Groene Kaart een korte beschrijving en de classificatie. Ook staat vermeld welke vergunning aangevraagd moet worden. Iedereen kan de Groene Kaart inzien op www.meierijstad.nl/groenekaart. Daar staat een uitleg over de regelgeving en een handleiding voor het gebruik van de kaart. De kaart is voorzien van een zoomfunctie en van een zoekfunctie, bijvoorbeeld op straatnaam. Ook is er een toelichting op de criteria die de gemeente hanteert bij de beoordeling van een boom of houtopstand. De Groene kaart kan in de toekomst nog verder worden aangevuld met relevante gegevens. Het is de bedoeling dat de kaart ook een bron van informatie wordt voor mensen die zich interesseren voor het groen in Meierijstad. Over 1 jaar vindt er een actualisatie van de Groene kaart plaats.