Schijndel - Negen uitverkochte voorstellingen. Daar tekent menig professionele toneelgroep voor, maar de Boschwegse Toneelgroep lijkt er haar hand niet voor om te draaien. De afgelopen drie weekenden was ’t Spectrum het toneel van een vakkundig theaterstuk van de hand van Cor van Casteren. Jeanine van den Oetelaar tekende voor de regie.
Wat mag je verwachten van een gezelschap dat drie jaar niet heeft kunnen optreden en wiens laatste productie 'Zommer ’69 in de open lucht werd gespeeld? Die verwachtingen waren hooggespannen. Een beeldverslag vindt u in het fotoboek. (Het artikel gaat verder onder 'lees meer') Uitverkocht Het Schijndelse publiek had er in ieder geval alle vertrouwen in, ook al gaat 'Onder één kap' over het leven achter de kloostermuren in de jaren 70. Op social media kon je vele malen vragen lezen van mensen die graag een kaartje wilden, maar te laat waren om er eentje te kopen.
De ‘Boschwegse’ stond voor het eerst in ’t Spectrum, waar volop gebruik kan worden gemaakt van de techniek. Waar alleen het decor moet worden opgebouwd, en waar achtergrondprojectie een toegevoegde waarde was voor het toneelbeeld.
Levensecht Kruisbeeld Onder één Kap is een stuk met meerdere lagen. Veel humor, soms subtiel, soms wat flauw, maar vooral herkenbaar voor de situaties die zich in het klooster afspeelden. Serieuze zaken als liefde tussen vrouwen, non-binair, het celibaat en hoe sommigen daarmee worstelden. "Heeft Jezus verboden dat je elkaar liefhebt?" was een vraag, en de pastoor antwoordde met een kwinkslag: “Celebaat het niet, dan…"
Verrassend was de aanwezigheid van een levensgroot en levensecht kruisbeeld, waar Felix Kooijmans naar hartenlust het publiek kon prikkelen met goedkeurende (of afkeurende) blikken als het spel daarom vroeg. Spreken deed deze Christus niet, totdat een van de jonge novices een joint opstak en daarmee ook Jezus tot spreken wist te krijgen.
Twan & Dorus Een vijfentwintig tal spelers en speelsters stonden er op het toneel. Naast publiekslievelingen als Luciën Cromsigt, Jos van Uden en Elsje van Boxtel speelden ook relatief onbekende acteurs en actrices als Jules Smetsers en Kelly Voets de sterren van de hemel. Smetsers en van Uden schitterden in hun rollen als de schilders Twan (Vissers) en Dorus (van Oirschot), die het klooster van een likje verf kwamen voorzien en daar uitgebreid de tijd voor namen. Als Twan kennis van de Bijbel veinsde te missen, dan wist Dorus wel hoe de vork in de steel zat met de Tien Geboden.
De Boschwegse Toneelgroep mag terugkijken op een zeer geslaagde serie voorstellingen. De Schijndelaren die het stuk hebben kunnen zien mogen daar blij mee zijn. En voor hen die te laat waren voor een kaartje: hou de media in de gaten voor een nieuwe productie.