Meierijstad - De druk op de woningmarkt is hoog en neemt nog steeds toe. Het wordt daarom steeds lastiger om voor alle doelgroepen voldoende en adequate huisvesting te realiseren.
Reguliere woningbouwprojecten vragen vaak veel voorbereidingstijd en kennen lange procedures. De gemeente Meierijstad heeft daarom besloten om voor regulier woningzoekenden een stapje extra te zetten en gaat samen met woningcorporaties Area en Woonmeij versneld 350 modulaire woningen plaatsen. (Afbeelding: Overzicht met de zoeklocaties voor Modulaire woningbouw)
Wethouder Rik Compagne: “Ik ben blij dat we met de eerste drie kansrijke locaties voor modulaire woningen nu naar buiten kunnen en de omwonenden kunnen informeren over de voorgenomen plannen. We hebben elkaar daar hard voor nodig. En de omwonenden, én de woningcorporaties én de gemeente staan samen aan de lat.”
Mark Wonders, directeur-bestuurder Woonmeij: ”Door de mogelijkheid van het plaatsen van modulaire woningen kunnen we snel reageren op de grote opgave die we samen met gemeente Meierijstad hebben. In korte tijd breiden we de woningvoorraad uit en reageren we flexibel op de behoeften van woningzoekenden.”
Jan van Vucht, directeur-bestuurder Area: “De snellere procedure en deze kwalitatief goede woningen helpen ons écht om voor de vele woningzoekenden een thuis te realiseren”. Modulaire woningen Modulaire woningen zijn woningen die vaak grotendeels of in zijn geheel in de fabriek gemaakt worden en in korte tijd op locaties neergezet of afgebouwd kunnen worden. De woningen zijn uit elkaar te halen, eventueel verplaatsbaar en vaak duurzaam ontworpen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar vaak bedoeld voor de wat kleinere huishoudens, zoals één- en tweepersoons huishoudens of kleine gezinnen. Modulaire woningen kennen dus een korte(re) bouwtijd, maar zijn ook met een snellere procedure mogelijk te maken. Modulaire woningen doen tegenwoordig kwalitatief niet meer onder voor permanente woningen en zijn dus een uitstekend alternatief om reguliere woningbouw mogelijk te maken. Bij de realisatie van modulaire woningen wordt ook gekeken naar het concept met veel aandacht voor samen leven en collectiviteit. Bijvoorbeeld het gezamenlijk gebruik van de openbare ruimte. Daarnaast bieden ze een mooie optie op de overspannen woningmarkt voor bijvoorbeeld starters.
Afbeelding 1: De Stek in Rosmalen: modulaire woningen in allerlei vormen en maten met een grote nadruk op collectief gebruik van de openbare ruimte Sociale huurwoningen De modulaire woningen worden grotendeels als sociale huurwoningen gerealiseerd. Toewijzing van de woningen vindt dan ook plaats door de woningcorporaties via Ons Huiz. De woningen zijn bedoeld voor regulier woningzoekenden. Dat betekent dat de woningen aan een mix van doelgroepen kunnen worden toegewezen. Voor een aantal locaties wordt onderzocht of woningen kunnen worden toegewezen aan inwoners uit het dorp zelf. Naast sociale huurwoningen kan het op een aantal locaties nodig zijn om ook woningen in de middeldure huur (huurprijs lager dan €1050) te realiseren of een gedeelte in de koop.
Op welke locaties? Om geschikte locaties te vinden voor de opgave van 350 modulaire woningen heeft een locatiestudie plaatsgevonden. Er is daarbij gekeken naar al bestaande woningbouwlocaties, toekomstige woningbouwlocaties en nieuwe locaties. Verspreid over heel Meierijstad. Deze locaties zijn vervolgens beoordeeld op kansrijkheid. Bijvoorbeeld op het gebied van milieu, maar ook of de locaties überhaupt geschikt zijn voor woningbouw. Daarbij is ook de afweging gemaakt of een locatie tijdelijk voor woningbouw ingezet kan worden of dat wordt toegewerkt naar een permanente invulling met wonen. De gemeente heeft gekeken naar eigen grondposities, maar ook locaties van particulieren/derden kunnen interessant zijn. Het college heeft op 14 november ingestemd om met een eerste reeks locaties aan de slag te gaan en deze verder te onderzoeken.
Tabel 1: Overzicht van de locaties die nu verder worden uitgewerkt
Voor de locaties in bijgevoegde tabel geldt dat het de intentie is om de woningen permanent te realiseren en ze dus niet te verplaatsen. Wel onderzoekt de gemeente of de woningen versneld met een tijdelijke procedure mogelijk gemaakt kunnen worden. Later worden de woningen dan permanent verankerd in een bestemmingsplan of omgevingsplan. Naast deze (nieuwe) locaties heeft de gemeente op twee plekken al ervaring met modulaire woningen. In De Bolst in Erp zijn 20 woningen gerealiseerd en 17 woningen aan de Kerkendijk in Schijndel. Ook heeft de gemeente eerder dit jaar een omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van een modulair wooncomplex van 24 appartementen aan de Muntelaar in Veghel (nabij het Koning Willem I college).
Buiten de locaties die nu bekend worden gemaakt is nog een aantal locaties in onderzoek op haalbaarheid. Zodra daar meer over bekend is, zullen ook deze locaties worden gecommuniceerd. Tot slot is de gemeente Meijerijstad ook bezig met de realisatie van circa 150 zogenaamde RVB-woningen die door het Rijk zijn ingekocht. Deze flexwoningen komen aan de Bremweg in Schijndel en worden ingezet voor opvang van ontheemden gedeeltelijk in combinatie met de huisvesting van regulier woningzoekenden. Betrekken van de omgeving Graag gaat de gemeente Meierijstad samen met de omgeving in gesprek over de realisatie van de modulaire woningen en ze vragen betrokken inwoners en belanghebbenden om mee te denken over de inrichting van het gebied. Ze betrekken hierbij ook graag de wijk- en dorpsraden. Omwonenden van de locaties De Locht in Olland, Sportpark in Boskant en Stadshobbywerkplaats in Veghel hebben hierover een brief ontvangen. De locaties Veghels Buiten Noordoost, Korstenhof in Boerdonk en Korenveld in Keldonk maken onderdeel uit van al lopende woningbouwprojecten. Daarbij wordt de omgevingsdialoog in het kader van het bredere woningbouwproject opgepakt. Voor de locatie Pastorietuin in Boskant heeft de omgevingsdialoog al plaatsgevonden en wordt de vergunningaanvraag voorbereid.