Veghel - Nadat de Vereniging van Eigenaren (VvE) van resport De Molenheide in Schjindel eerder al een AED voor intern gebruik had aangeschaft heeft het bestuur onlangs besloten om de AED 24 uur per dag beschikbaar te stellen. Na overleg met de Stichting Veghel HartSave heeft de Vereniging van Eigenaren besloten om haar AED op 17 mei 2016 van binnen naar buiten te plaatsen zodat de AED onafgebroken beschikbaar is voor slachtofferhulp bij plotseling hartfalen. Daarbij heeft zij dus weloverwogen gekozen voor een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid. De AED is in een nieuwe inbraakwerende, weerbestendige kunststoffen Aivia-kast geplaatst. Hieronder vertelt voorzitter van de Stichting Veghel HartSave Klaas Haan over het belang om AED's uit de gemeenschap te genereren, waarbij binnen toekomstig Meierijstad zoveel mogelijk Burgerhulpverleners geworven en opgeleid worden.
De verplaatsing van binnen naar buiten op resort De Molenheide is begeleid door het faciliteitenteam van Veghel HartSave. Door zorg van Veghel HartSave wordt de nieuwe operationaliteit van de AED in alle lokale media bekend gemaakt en aangemeld bij het AED-alertsysteem www.hartslagnu.nl. Tevens is de AED in de App AED4.Eu opgenomen.
TVSchijndel vroeg aan voorzitter Klaas Haan van Stichting Veghel HartSave welke AED's hun Stichting nog meer in beheer heeft in Schijndel en eventueel nog krijgt en hun rol richting de fusie tot Meierijstad.
Haan: "Wij hebben in verband met de fusie tot Meierijstad op 1 januari 2017 al voorbereidend werk verricht via o.a. de politiek en de contacten die we hebben in Schijndel en Sint-Oedenrode en reeds meerdere AED's in beide plaatsen uitgezet. Verder hebben we in Schijndel ook de AED bij de Rabobank op de Hoofdstraat 45 in beheer, maar ook twee AED's van de Rabobanken in Sint-Oedenrode. Door o.a. de ontwikkeling tot Meierijstad en het gewijzigd werkgebied alsmede de ontwikkelingen in Veghel zelf, groeit onze stichting en het aantal AED's enorm in ons 10-jarig bestaan op 7 juni 2016. De wijzigingen binnen de Stichting zijn op dit moment onderdeel van beleidsmatige en operationele aanpassingen en worden steeds opgenomen in het beleidsplan."
De Stichting wil uitdrukkelijk grotere naamsbekendheid onder de bewoners van Schijndel en toekomstig Meierijstad bewerkstelligen met als uiteindelijk doel om de hartveiligheid te vergroten en zoveel mogelijk inwoners op te (laten) leiden tot burgerhulpverlener en zich aan ter melden bij www.hartslagnu.nl.
Haan vervolgt: "De Stichting heeft nog maar kort geleden onze blik op Schijndel hebben gericht. Sint-Oedenrode en Veghel hebben organisaties zoals Rooi Hartsafe en Veghel HartSave. Kort gezegd is het doel om zoveel mogelijk AED's te genereren uit de gemeenschap, waarbij zoveel mogelijk 'Burgerhulpverleners' werven en op te laten leiden conform de richtlijnen van de Ned. ReanimatieRaad en beiden (AED's en Burgerhulpverleners) aanmelden bij www.hartslagnu.nl. Daarop kunt u nog eens nalezen waarom dit zo belangrijk is. Verder volgen wij en werken samen conform de visie van de Nederlandse Hartstichting om met de zogenaamde 6-minuten zones het AED-netwerk te optimaliseren. In Schijndel is het belangrijk om of een soortgelijke Stichting of vereniging te vinden die zich op deze taken wil inzetten, of waarbij een soort van logistieke groep wordt gevormd die beheer en controles zou kunnen uitvoeren. Dit zou eventueel onder de regie van Veghel HartSave kunnen worden gerealiseerd, zoals we dat ook in Veghel hebben. In samenwerking met de politiek en de gemeente wordt dit nu ook meer gedragen om de hartveiligheid te vergroten."