21 Brabantse vilters, waaronder twee Schijndelaren, winnen 1e prijs bij landelijke jubileumviltwedstrijd
Gepubliceerd: woensdag 27 april 2016 13:45
Elspeet - De Viltkontaktgroep, de Nederlandse viltvereniging voor professionele viltkunstenaars en amateurvilters, vierde afgelopen weekend haar 25-jarig jubileum op Mennorode in Elspeet (Gld). Voor dit jubileum was een wedstrijd uitgeschreven voor de verschillende regio's met het thema 'feestbeest'. De regio Noord-Brabant dacht daarbij direct aan Jheronimus Bosch 500. De leden maakten een werkstuk met als titel 'vis-eet-vis' uit het schilderij 'de verzoeking van Antonius'. Daarmee won de regio Brabant de 1e prijs van de jury. Het werkstuk is helemaal van losse schapenwol (lontwol) gemaakt. Door het krimpproces tijdens het vilten krijgt de wol zijn vaste vorm en ontstaat het beeld. Het werkstuk is in delen gemaakt door 21 mensen uit Brabant in textielatelier Mijn-Eigen in Eindhoven, waaronder twee Schijndelse viltkunstenaressen Karien Rabou Bax en Netty van Kaathoven. De artistieke leiding was in handen van Nicole Geerkens (feltwell.be).
25-jarig jubileum Viltkontaktgroep zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 vierde de Viltkontaktgroep haar 25 jarig jubileum in Mennorode. Met ruim 120 vrouwen is daar 2 dagen gewerkt aan 13 wandkleden. Beeldend kunstenaar en viltster, Cora Jongma, begeleidde het proces van ontwerp naar uitvoering. De groepen gingen aan de slag met de gekregen wol, zijde en verfstoffen. In iedere groep werden heel verschillende technieken toegepast. Uiteindelijk hingen er 13 prachtige wandkleden. In de nabespreking ging Cora in op de structuur en de kracht van de compositie van de gecreëerde landschappen in vilt. De wandkleden zijn in de toekomst op de verschillende markten in de stand van de Viltkontaktgroep te bewonderen. Er wordt nog nagedacht over de mogelijkheid van regionale exposities.
Feestbeesten Afgelopen zaterdag werden de 'feestbeesten' die in de diverse regio’s waren gemaakt, onthuld. Tijdens het diner werd het ontstaansproces in een pitch toegelicht. Daarna maakte de jury, bestaande uit Corrie Balk, Annemie Koenen en Adrian Salomé haar oordeel bekend. Zij hadden de feestbeesten beoordeeld aan de hand van de criteria: originaliteit, kwaliteit viltwerk, compositie, kleurgebruik en afwerking. Tevens maakte de jury bekend welk feestbeest de publieksprijs in de wacht had gesleept. Pitch-, publieks- en juryprijs Gelderland won de pitchprijs met het Zwijn dat er uitzag om zo naar een feestje te gaan. Noord-Holland won de publieksprijs met hun prachtige grote pauw met 140 pauweogen uitgevoerd in vilten lapjes. Noord-Brabant won overtuigend de juryprijs met hun creatie geënt op Jeroen Bosch (het is immers het Jeroen Bosch jaar). Alle feestbeesten zullen ook te zien zijn op markten in het land en ook hierbij is het de bedoeling dat ze in de diverse regio’s zullen worden tentoongesteld zodat ook mensen die niet in Mennorode waren al deze prachtige creaties kunnen bewonderen.
Viltkontaktgroep De vereniging stelt zich ten doel om nieuwe ideeën te delen en ervaringen uit te wisselen, de kwaliteit van het vilten in het algemeen te verbeteren en ook het vilten bij een breder publiek bekend te maken. Zij tracht dit doel te bereiken door het houden van bijeenkomsten en workshops, het uitgeven van een viltkontaktblad en het houden van tentoonstellingen.