Huis&Erf, ZHV en gemeente zoeken oplossingen voor dreigend tekort aan sociale woningen
Gepubliceerd: zondag 24 april 2016 16:54
Schijndel - Marcel Meulen, directeur-bestuurder van Huis&Erf, voorzitter Hans Wolven van de Zelfstandige Huurdersvereniging (belangenvereniging voor huurders van Woningbouwvereniging Huis en Erf) tekenden samen met de Schijndelse wethouder Eus Witlox op 12 april jl. een prestatieovereenkomst om in de strijd tegen het dreigende tekort aan sociale huurderswoningen creatieve oplossingen te bedenken en ook meer goedkopere woningen te gaan bouwen. De overeenkomst geeft richting aan de samenwerking om zo effectief mogelijk te kunnen werken aan gezamenlijke vraagstukken. Daarbij is ook afgesproken dat dit jaar nog een analyse wordt gemaakt van de wachtlijsten van Huis&Erf en daarbij gekeken wordt welke mensen daadwerkelijk nog op een huis wachten.
Grotere druk op goedkopere woningen Op dit moment is het een tijd met economische teruggang, minder financiële middelen, demografische veranderingen met vergrijzing en kleinere huishoudens en een groter bewustzijn op het gebied van duurzaamheid. Deze leiden tot een grotere druk op de goedkoopste woningen en een grotere behoefte aan woningen die geschikt zijn voor mensen, met name ouderen, met een zorgbehoefte. Maar ook om een zuinig gebruik van wat er is. Dat vraagt om scherpere keuzes. Met de prestatieafspraken willen de partijen vooral richting geven aan hun samenwerking om zo effectief mogelijk te kunnen werken aan vraagstukken waar de partijen samen voor staan en wordt uitvoering gegeven aan de gemeentelijke Woonvisie uit 2013 en hebben de partijen onder andere afspraken gemaakt over de betaalbaarheid en de bereikbaarheid van de woningvoorraad voor de lagere inkomensgroepen.
Welke afspraken werden er gemaakt met de gemeente Schijndel Huis & Erf maakte de volgende afspraken: De afgelopen maanden hebben de gemeente en Huis & Erf intensief samengewerkt om tot nieuwe prestatieafspraken te komen. In de prestatieafspraken zijn afspraken opgenomen over de wijze waarop de gemeente en Huis & Erf samen uitvoering geven aan de in april 2013 vastgestelde gemeentelijke Woonvisie. Er staan afspraken in over zowel de vorm van samenwerking als over inhoudelijke vraagstukken. De partijen hebben onder meer afspraken gemaakt over de betaalbaarheid en de bereikbaarheid van de woningvoorraad voor de lagere inkomensgroepen. Maar ook over woonlasten, de samenstelling en de kwaliteit van de woningvoorraad, duurzaamheid, woningtoewijzing, het huisvesten van bijzondere doelgroepen en leefbaarheid. Op het thema voldoende betaalbare woningen is afgesproken dat er een onderzoek komt naar de laagste inkomensgroepen en hun mogelijkheden op de woningmarkt. De uitkomsten daarvan kunnen tot nieuwe afspraken leiden. Ook is er aandacht voor de woonlasten, zowel voor gemeentelijke heffingen als voor energiebesparende maatregelen. Op het thema wonen, welzijn en zorg wordt een vervolg gegeven aan de uitkomsten van het in 2013 gehouden onderzoek. Tenslotte is op de thema's duurzaamheid en leefbaarheid afgesproken dat er zuinig en optimaal omgegaan wordt met wat er is. Met respect voor (mede)mens, milieu en volgende generaties.