foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Vijfdelige filmdocumentaire over het Brabantse Vennenpad van Henk Helsdingen in TVS-filmarchief

Brabants Vennenpad kaartjeSchijndel -  Eén keer in de paar jaar trekt de succesvolle Schijndelse film- en documentairemaker Henk Helsdingen met een paar van zijn 'maten' erop uit en maakt een bijzondere filmdocumentaire (zie overzicht hieronder). Dit keer heeft hij samen met Schijndelaren Gerard Eickmans en Wil Koolen een 5-delige serie gemaakt over het bekende Brabantse Vennenpad waarbij het drietal een aantal uitstapjes over de grens maakt en (uiteraard) ook nog even uitwijkt naar Schijndel. Onder het oude 's-Hertogenbosch en rond het moderne Eindhoven ligt een authentiek stukje Brabant met riviertjes als de Dommel, waarlangs landgoederen, broekbossen, akkers en mooie dorpen liggen. Het Brabants Vennenpad staat garant voor een schitterende wandeling door bossen, langs vennen en over de heidevelden van de Kempen. Het Brabantse Vennenpad is een wandelroute van 233 km in een wijde cirkel rond Eindhoven. Er wordt gestopt bij de mooiste vennen en bezienswaardigheden op deze route. De vijf documentaires duren gemiddeld allemaal 20 minuten. U kunt hieronder per deel lezen welk gedeelte van het Vennenpad werd bezocht. Alle vijf de documentaires kunt u via deze link in ons filmarchief bekijken waarin inmiddels zes documentaires van de hand van Helsdingen zijn gedocumenteerd. Kaartje: de officiële wandelroute Het Brabantse Vennenpad

Vennenpad deel 1
Een van die bezienswaardigheden is het weverijmuseum in Geldrop. Een ander belangrijk onderdeel op de route is de Opwettense watermolen met het grootste waterrad van Nederland, die na een grondige restauratie weer in bedrijf is.

Vennenpad deel 2
Gerard Eickmans begint zijn wandeletappe over het Vennenpad bij Nederwetten. Via Son, Wolfswinkel en de Knoptoren loopt hij via Hoeve Strobol en de Vlagheide naar Schijndel. Deze plaats staat weliswaar niet in het Vennenboekje, maar het ligt wel in het Groene Woud. In Schijndel komen we langs een futuristisch gebouw van de fa Mettler, het eerste gewelfde opblaaskantoorgebouw [ballongebouw] in Nederland. Op de Markt in Schijndel bezoekt het drietal de inmiddels beroemde Glazen Boerderij en de oude Sint Servatiuskerk. Als laatste bezoekt Gerard het Johan Heestershuis in de Pompstraat.

Vennenpad deel 3
Gerard Eickmans loopt in deze aflevering via Sint-Oedenrode door de Geelders naar het Groot Duijfhuis. Ook doet hij Ananina's Rust aan en via Hilvarenbeek loopt hij naar de Rovertse heide in Rovert en Gorp, en als laatste bezoekt hij het ven Papschot bij de Belgische grens.

Vennenpad deel 4
In deze etappe loopt Gerard Eickmans door het Landgoed de Utrecht en daar bezoekt hij de uitspanning De Bockenrijders. Vandaar loopt hij langs het ven De Flaes en beklimt de gelijknamige toren. Vandaar loopt hij over de grens bij Witrijt en keert terug via Luyksgestel. Daar stopt hij onder andere bij de windmolen De Grenswachter en bezoekt ook een nostalgische broodbakkerij. Als laatste bezoekt hij het natuurgebied De Liskes.

Vennenpad deel 5
De laatste etappes. Het drietal loopt via het Nederlandse natuurgebied De Plateaux en het Belgische natuurgebied Het Hageven. Er wordt een bezoek gebracht aan het geheel gerestaureerde bevloeingsgebied de Pelterheggen en vandaar richting Neerpelt met het natuurcentrum de Wulp en de verkeerde Onze Lieve Heer. Via het Leenderbos en de Grote Heide wordt gezocht naar een zeldzame Pingo ruïne en een Duitse radarpost. Vervolgens loopt het drietal weer richting Belgische grens en komen bij de Achelse Kluis met zijn beroemde Trappistenbier. Hier wordt naar de Dodendraad gezocht, een relict uit de 1e Wereldoorlog en via de Gastelse Heide en het landgoed de Valkenhorst arriveert het drietal bij hun beginpunt: Heeze. Ze hebben de 233 km onder de zolen....

Het Brabantse Vennenpad
Het Brabants Vennenpad (Heeze - Boxtel - Hilvarenbeek - Luyksgestel - Heeze) is een streekpad met een lengte van 233 kilometer in een wijde cirkel rond Eindhoven. Het pad is in twee richtingen gemarkeerd met de bij streekpaden gebruikelijke geel-rode tekens en in een gidsje beschreven. Diverse routes, 13 in totaal, van dit vennenpad, die afzonderlijk zijn te lopen, liggen vlakbij Schijndel (zie hieronder). De route begint in Heeze, gaat langs Geldrop naar Eindhoven, en heeft daar een aftakroute naar het NS-station. In Eindhoven is een korte wandeling langs een aantal bezienswaardigheden opgenomen. Na Eindhoven gaat de route langs de Dommel naar Son en Breugel en vandaar via Sint-Oedenrode naar Boxtel. Hierna loopt de route door het natuurreservaat Kampina naar Oisterwijk, via Moergestel en Hilvarenbeek door een aantal landgoederen naar Bladel. Na Bladel worden de Kempen aangedaan, waarna via Luijksgestel Valkenswaard wordt bereikt. Via het Trappistenklooster de Achelse Kluis komt men weer terug in Heeze.
De route kruist op een aantal punten het Pelgrimspad (LAW 7-2) en het Grenslandpad (LAW 11), alsmede enkele Belgische GR-paden. De route telt tal van bijzonderheden op het gebied van natuur en cultuurhistorie.

Het Brabants Vennenpad, voorheen Vennekespad, is een wandelpad door de Kempen en de Meierij. De route is op diverse trajecten grondig gewijzigd, zodat het pad beter bereikbaar is geworden voor wandelaars die per openbaar vervoer reizen, of voor hen die onderweg willen overnachten.
Sinds de 19e eeuw is er veel veranderd in het Brabantse land door ruilverkavelingen en industrialisatie. Het Brabantse land: de grote stille heide, bedrijvige watermolens en ruisende populieren maar ook de zwoegende boeren en wevers. Natuurlijk wandelt u niet alleen langs de Brabantse Vennen. Het Vennenpad doet onder andere de Strabrechtse Heide aan, het Dommeldal, de Kampina, Landgoed De Utrecht en De Malpie. Natuurgebieden die aan elkaar worden geregen door zandwegen, dwars door het oude cultuurlandschap. Belangrijke knooppunten zijn daarbij de Brabantse dorpen met hun logies en openbaar vervoer, zodat u op diverse plekken de tocht kunt starten, eindigen of onderbreken voor een aangename pauze.

Wandelroutes
1. Heeze station - Nuenen, A270 - 20.8 km
2. Nuenen, A270 – Son - 14.4 km
3. Son - Sint-Oedenrode - 14.5 km
4. Sint-Oedenrode - Boxtel station - 19.2 km
5. Boxtel station - Oisterwijk station - 17.7 km
6. Oisterwijk station – Hilvarenbeek - 20 km
7. Hilvarenbeek – Wellenseind - 23.6 km
8. Wellenseind – Bladel - 19.3 km
9. Bladel – Luyksgestel - 21.6 km
10. Luyksgestel – Borkel - 18.2 km
11. Borkel - Achelse Kluis (bus Abdijweg, 1,5 km) - 19.7 km
12. Achelse Kluis (bus Abdijweg, 1,5 km) – Strijp - 14.5 km
13. Strijp - Heeze station - 16.9 km

Eerdere documentaires van de hand van Henk Helsdingen
- 'Romeinen in het Groene Woud' door Henk Helsdingen - 2014
- 'Het drama van Oradour-Sur-Glane', een Frans martelaarsdorp door Henk Helsdingen - 2013
- 'Duthmala', documentaire over de Dommel van Henk Helsdingen - 2012
- 'Sporen naar het Oosten' [Het Duitse Lijntje], een productie van Henk Helsdingen  - 2008
- 'Blik op Schijndel', door Henk Helsdingen - 2005

De Verfzaak

Klik > website

Klik > Website

De Hoevenbraak

Klik > website

Klik > Website

20 FIT

Klik > website

Klik > Website

Foto Keetels

Klik > website

Klik > Website

Vakmeester Guus

Klik > website

Klik > Website

InSchijndel

Klik > website

Klik > Website

De Beddenwinkel

Klik > website

Klik > Website

De Nachtegaal

Klik > website

Klik > Website

ANGRO

Klik > website

Klik > Website

Dennis van der Ven

Klik > website

Klik > Website

IT-OK

Klik > website

Klik > Website

TVE

Klik > website

Klik > Website

TVSchijndel adverteren

Klik > website

Klik > Website

The Social Club

Klik > website

Klik > Website

PLUS

Klik > website

Klik > Website

Lacros

Klik > website

Klik > Website

Scootmobielen Veghel

Klik > website

Klik > Website

Copyright 2025  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//