Schijndel- Op dinsdag 5 april organiseerde de gemeente Schijndel in samenwerking met Welzijn de Meierij een tweede thema-avond over armoede. Vorig jaar was de bijeenkomst vooral gericht op bestrijden en voortijdig signaleren. Op de tweede avond stond het voorkomen van armoede centraal. Het blijkt dat voorkomen vaak effectiever is dan genezen. Als mensen eenmaal financiële problemen hebben, is het lastig om hier weer uit te komen. Samen met verschillende partijen waaronder psychologen, echtscheidingsadvocaten, banken en schooldirecteuren is er gediscussieerd over wat zij kunnen betekenen bij het voorkomen van financiële problemen. De avond werd geleid door Tamara Madern, senior onderzoeker bij het lectoraat Armoede en Participatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Er waren zo'n zestig aanwezigen op de avond, waaronder verschillende gemeenteraadsleden. De CDA fractie was verhinderd vanwege hun ledenvergadering. De aanwezigheid van wethouder Witlox was elders noodzakelijk. Wethouder Menno Roozendaal opende de avond. Hij is verantwoordelijk voor jeugd(zorg), cultuur, onderwijs, sport en accommodaties, werk en inkomen en harmonisatie van beleid in verband met de voorgenomen herindeling. Daarnaast is hij onder meer bestuurslid van Optimisd en bestuurslid WSD. Hij zegt dat de gemeente naar aanleiding van diverse moties in de gemeenteraad al veel heeft gedaan op dit gebied: “Het minimabeleid van de gemeente is nu toegankelijk voor hen die op 120% van de bijstandsnorm zitten, voorheen was dat 110%. Er is veel geïnvesteerd in de samenwerking met andere organisaties. Daarnaast is er ook aandacht voor laaggeletterdheid. Deze mensen hebben eerder kans om in financiële problemen te komen.” De wethouder stelt verder: “Schijndel is nog niet ‘armoedeproef’. We moeten doorgaan met het zoeken naar effectieve oplossingen en ons vooral ook richten op preventie!”
Avondvoorzitter Madern is onder de indruk van wat er in Schijndel al allemaal is geregeld op dit gebied: “De gemeente Amsterdam kan daar een voorbeeld aan nemen” moet haar van het hart. Zij schetst in het kort de landelijke problematiek: - 1 op de 5 huishoudens heeft een risico op, of heeft schuldenproblematiek - 10 procent van de huishoudens in Nederland heeft een laag inkomen. - Het basisbehoeftepakket van een alleenstaande kost 969 euro per maand, of 1820 euro per gezin met 2 kinderen - Ruim 421000 kinderen in Nederland leven in armoede: “en dat is nog een zuinige berekening” meldt Madern.
Zij stelt: “gezond financieel gedrag is niet meer uitgeven dan je hebt!” Dat is gemakkelijk als je voldoende inkomen hebt, maar de omstandigheden kunnen snel veranderen. Werkeloos worden, een echtscheiding, het overlijden van een partner. En: bij een laag inkomen heb je heel veel afwegingen te maken. Laat je iets repareren of wacht je tot het echt kapot is. Het regelen van je financiën is dan een dagtaak geworden met alle bijkomende stress van dien. “En het vertrouwen in je eigen kunnen neemt af” weet Madern.
Schuldenproblematiek ontstaat vooral door hypotheek- of huurlasten en daarna door de zorgverzekering. Vaak is het eigen risico hoog (omdat je dan minder premie hoeft te betalen). Een stap naar een specialist of fysiotherapeut wordt dan veel moeilijker gemaakt.
Tijdens de avond kregen de aanwezigen presentaties van onder meer de GGD uit Vught, en het sociaal wijkteam uit Schijndel. Vanuit het sociaal wijkteam gaven medewerkers van Juvans en van Optimisd (lees: sociale dienst) een praktijkvoorbeeld van hoe zij omgaan met signalering van armoede. Huisarts de Goeij was de avond verhinderd, maar hij had in een videoboodschap samen met collega Opheij een belangrijke opmerking: “armoede is geen keuze, dat overkomt je!”
Jammer genoeg was er na de pauze niet voldoende ruimte om uitgebreid te discussiëren. Madern bracht nog wel enkele stellingen naar voren, waarop gestemd kon worden. Zo vond bijna twee derde van de aanwezigen dat de gemeente schuldpreventie als een taak moet zien. Daarnaast wist 80% in de zaal wat er moet gebeuren als er armoede wordt gesignaleerd.