Referendum over associatieovereenkomst EU met Oekraïne op woensdag 6 april – info over voor en tegencampagnes
Gepubliceerd: woensdag 06 april 2016 05:28
Landelijk / Schijndel - Op het stembiljet staat: "Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?". Dat is de vraag die de Nederlandse kiezers vandaag, woensdag 6 april, moeten beantwoorden. Wat gebeurt er met de uitslag van het referendum? Het referendum is geldig als 30 procent of meer van de stemgerechtigden komt opdagen. Het referendum is niet bindend, maar als een meerderheid tegenstemt, moeten de Tweede en Eerste Kamer er opnieuw naar kijken. Het ja-kamp roept het kabinet op om de uitslag te accepteren, ook als dat een 'nee' wordt. Wat er in de praktijk gebeurt als het verdrag wordt afgekeurd, is onduidelijk. Het verdrag is namelijk al uitonderhandeld. Het overgrote deel van het verdrag is zelfs al in werking getreden. De politieke gevolgen van een 'nee' zijn nog niet te overzien. In Schijndel worden er woensdag evenveel stembureaus ingericht als tijdens de laatste verkiezingen van gemeenteraadsverkiezing en provinciale staten. Hieronder vindt u een overzicht van de stembureauslocaties, open tussen 07.30 uur en 21.00 uur, in Schijndel, allerlei achtergrondinformatie en verwijzingen naar websites die u over het referendum nog meer kunnen informeren om een goede keuze te kunnen maken.
Dwarsbomen van de Europese Unie Volgens het nieuws dat de NRC Next onlangs naar buiten heeft gebracht gaat het de initiatiefnemers van het referendum over het EU-verdrag met Oekraïne op 6 april niet om het verdrag zelf, maar om het dwarsbomen van de Europese Unie. "Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen", zegt Arjan van Dixhoorn, voorzitter van het Burgercomité EU in een interview met NRC Next. Het is op dit moment niet mogelijk om een referendum te organiseren over een Nederlands vertrek uit de Europese Unie. "Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten", aldus Van Dixhoorn.
Aantal stembureaus Landelijk zijn er veel vragen gesteld aan gemeenten in Nederland door de stichting Geen Peil, over het aantal ingerichte stembureaus, de locaties daarvan en de aanwezigheid van aanplakborden. Veel gemeenten in Nederland stellen minder stembureaus en aanplakborden beschikbaar voor het te houden raadgevend referendum over de associatieovereenkomst EU-Oekraïne op donderdag 6 april 2016. Het is het eerste referendum dat onder de nieuwe referendumwet wordt gehouden. Hierdoor wijkt het gebruikelijke aantal stembureaus en aanplakborden af ten opzichte van andere verkiezingen zoals voor de gemeenteraadsverkiezing en voor de Provinciale Staten. In overleg met de fusiepartners van Meijerijstad heeft het Schijndels college bij de start van de organisatie voor het referendum het uitgangspunt ingenomen om niet af te wijken van eerdere gehouden verkiezingen en dus hetzelfde aantal stembureaus en aanplakborden op 6 april 2016 beschikbaar. Ook de informatie naar de burger toe zal hetzelfde zijn. De gemeente Schijndel heeft een flyer (zie hieronder) met de stempas meegestuurd. De jongste kiezers hebben van de burgemeester nog een uitnodigingsbrief ontvangen om aan de stemming deel te nemen.
Stembureaus in Schijndel Voor het referendum op 6 april 2016 worden dus hetzelfde aantal stembureaus als voor de laatst gehouden verkiezing voor de provinciale staten en waterschappen in 2015. Dit zijn: 1. Gemeentehuis Markt 20* 2. Mgr. Bekkershuis Deken Baekersstraat 83 3. Sportcomplex De Dioscuren (Amicitia) Bunderstraat 6 4. De Hoogakkers Julianastraat 6 5. Sociaal Cultureel Centrum de Vink Hoevenbraaksestraat 28 6. Dorpscentrum De Schakel Eerdsebaan 1 7. ’t Spectrum Steeg 9 8. Sociaal Cultureel Centrum de Kajuit Houtstraat 14 9. Café de Kikvorsch Boschweg 120 10.Het Gasthuis Lidwinahof 70 De stembureaus zijn allemaal toegankelijk voor mindervaliden. *Op het gemeentehuis is het stembureau alleen te bereiken via de trap of een lift. De stembureaus zijn geopend van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.
Verkiezingsborden De verkiezingsborden zijn sinds 21 maart geplaatst op de gebruikelijke 7 locaties. Alleen politieke groeperingen mogen gebruik maken van de 7 verkiezingsborden. De borden zijn geplaatst op de locaties: • Wijboscheweg/Kerkstraat • Julianastraat • Plein 1944 bij fontein • Boschweg tegenover de Stoofpot • Floralaan/Papaverstraat • Op het grasveld bij ‘t Spectrum • Op de markt bij de kerk
Websites voor en tegen het associatieverdrag • Voor • Tegen
Belangrijkste voor- en tegenstanders Het nee-kamp bestaat onder meer uit het Burgercomité EU en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, die beide initiatiefnemer waren van het referendum. Ook de SP, die in het parlement eerder ‘nee’ stemde tegen het verdrag, gaat campagne voeren tegen het verdrag. Het ja-kamp wordt aangevoerd door Stem voor Nederland met conservatief Joshua Livestro als aanvoerder. Het kabinet – dat voorstander is van het verdrag – gaat geen grote campagne voeren, maar gaat wel pleiten voor een 'ja'. Oppositiepartij D66, voorstander van het verdrag, gaat actief campagne voeren. De andere politieke partijen die hebben laten voor te zijn: PvdA, Groen Links en het CDA.
Daarnaast voert GeenPeil een campagne om mensen ertoe te bewegen hun stem uit te brengen. De organisatie zegt mensen niet 'voor' of 'tegen' willen te laten stemmen, maar een neutrale campagne te willen voeren.
Eerste referendum Op donderdag 6 april kunnen alle kiesgerechtigde Nederlanders hun stem uitbrengen over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het is het eerste referendum dat onder de nieuwe referendumwet wordt gehouden. Sinds de zomer van vorig jaar kan iedereen in Nederland een raadgevend referendum afdwingen, mits daarvoor genoeg handtekeningen worden verzameld. GeenPeil, dat uit GeenStijl, het Forum voor Democratie (opvolger van Burgerforum EU) en het Burgercomité EU bestaat, is de eerste organisatie die in twee fases genoeg enthousiastelingen – 10.000 in de eerste fase, en 300.000 in de tweede – wist te verzamelen. Ruim 420.000 mensen steunden het referendum.
Wat is een associatieverdrag en wat staat er in? De NOS besteedt veel aandacht aan de inhoud hierover en behandelt de belangrijkste vragen hierover. Deze vindt u via deze link.
Meerdere associatieverdragen in de maak Er lopen ook nog onderhandelingen met een aantal andere landen over een associatieverdrag, al zijn die onderhandelingen in sommige gevallen onderbroken. Onder meer onderhandelingen met Syrië, Libië, Monaco en het verbond van Zuid-Amerikaanse landen zijn nog niet afgerond. Vergelijkbare verdragen met vier andere landen zijn, net als het verdrag met Oekraïne, nog in afwachting van ratificatie (goedkeuring door het parlement). De EU heeft overigens ook al verdragen met groepen landen in allerlei werelddelen.
EU-lidmaatschap voor Oekraïne niet aan de orde Lid worden van de Europese Unie moet apart worden besloten, zowel in Oekraïne als in de EU-landen. Daarvoor zijn nog geen stappen gezet: in tegenstelling tot bijvoorbeeld Turkije is Oekraïne geen kandidaat voor lidmaatschap van de Europese Unie. Er is ook nog geen lidmaatschap aangevraagd, hoewel het geen geheim is dat Oekraïne dat graag zou willen.
Vijf EU-landen, waaronder Nederland tégen vooruitzicht lidmaatschap Oekraïne Vijf EU-landen, waaronder Nederland, willen Oekraïne geen vooruitzicht geven op een EU-lidmaatschap. Dat zegt de Franse topdiplomaat Pierre Vimont in een interview met de Volkskrant. Tijdens de onderhandelingen over het associatieverdrag kwam het een aantal keren ter sprake, zegt hij. "Er was steeds dezelfde discussie: een groep landen, waartoe de Baltische staten, Groot-Brittannië en Zweden behoren, wilde in de eindtekst een notie opnemen over vooruitzicht van lidmaatschap." Een tweede groep landen wilde dat per se niet. "Frankrijk, Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk verzette zich ertegen. Die groep weigerde zich vast te leggen op enige belofte voor de toekomst."
Wel of geen visumplicht, altijd werkvisum Op dit moment hebben Oekraïners een visum nodig om naar EU-landen te reizen. De Europese Unie onderhandelt momenteel met Oekraïne over het afschaffen van de visumplicht. Dat gebeurt los van het handelsverdrag, al worden de onderhandelingen in het verdrag wel aangestipt en aangemoedigd. Mocht de visumplicht afgeschaft worden dan betekent dit niet dat Oekraïners kunnen werken in EU-landen: daarvoor hebben ze nog een apart werkvisum nodig. Maar ze kunnen dan bijvoorbeeld wel zonder visum op vakantie of zakenreis in EU-landen.