Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel tot vorming fusiegemeente Meierijstad, toch kritische noot over nieuwe naam
Gepubliceerd: donderdag 18 februari 2016 16:26
Den Haag - Vandaag 18 februari werd het wetsvoorstel behandeld in de Tweede Kamer over de vorming van de fusiegemeente Meierijstad. De burgemeesters van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode respectievelijk Ina Adema, Jetty Eugster en Peter Maas togen vandaag gezamenlijk naar het Tweede Kamergebouw om de plenaire vergadering daarover bij te wonen. Om 14.00 uur was het debat over het wetsvoorstel afgelopen en was de kogel door de kerk. "Een grote meerderheid van de Kamer stemde in met het wetsvoorstel van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) tot vorming van de fusiegemeente Meierijstad. De Noord-Brabantse gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel worden per 1 januari 2017 samengevoegd tot één gemeente: Meierijstad. De Kamer heeft kort van gedachten gewisseld met de minister over zijn wetsvoorstel., aldus een verklaring uit Den Haag. Er was een enkele kritische noot namens een aantal fracties onder andere over de gekozen naam Meierijstad, over de motivering voor de samenvoeging en waarom er geen referendum was gehouden. Jetty reageerde via haar twitteraccount: "Het debat is al voorbij. We mogen rekenen op vertrouwen van de Tweede Kamer, bevestigd door de minister. Mijlpaal voor @GemMeierijstad".
Instemming en een enkele kritische noot Amhaouch (CDA), die ook spreekt namens VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SGP, wijst erop dat de gemeenten op basis van gelijkwaardigheid zijn gekomen tot één nieuwe gemeente. Belangrijk vindt hij dat draagvlak voor een dergelijke fusie zo veel mogelijk van onderop wordt opgebouwd. Van Raak (SP) is kritisch: de nieuwe naam deugt niet en de motivering voor samenvoeging deugt niet. Het zijn volgens hem de decentralisaties die tot deze herindeling noopten. En waarom is de bevolking niet geraadpleegd middels een referendum? Volgens Plasterk is de vermeende relatie met decentralisaties er niet. En een andere naam kan altijd nog... De Kamer stemt op 1 maart 2016 over het wetsvoorstel.
Proces Het herindelingsadvies is op 27 maart 2015 aangeboden aan gedeputeerde Pauli voor behandeling door de provincie en het rijk. Gedeputeerde Staten hebben op 7 april 2015 laten weten positief tegenover de samenvoeging van de 3 gemeenten te staan en hebben het herindelingsadvies op die dag doorgestuurd naar de minister van BZK. De ministerraad heeft eind augustus op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de samenvoeging van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. De Raad van State heeft op 29 september 2015 positief geadviseerd. De memorie van toelichting is openbaar en gepubliceerd. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal is begonnen met de schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Naar verwachting is de besluitvorming van het rijk in het derde kwartaal van 2016 dan definitief.