Belangstellenden welkom bij start nieuw project 'Natuur in de wijk'
Gepubliceerd: vrijdag 12 februari 2016 16:23
Schijndel - Het project 'Natuur in de wijk' kan gezien worden als een vervolg op het project 'Samen naar een biodivers Schijndel' wat vorig jaar in de gemeente Schijndel heeft gelopen. Afgelopen zomer is in de gemeente Schijndel een vooronderzoek gestart van dit project 'Natuur in de wijk' dat een initiatief is van Natuurbalans-Limes Divergens, Projectbureau Orbis en de gemeente Schijndel. Het project, dat ondersteund wordt door Natuur en Milieu Centrum Schijndel en gefinancierd wordt door Provincie Noord Brabant en gemeente Schijndel (ureninzet beleidsmedewerker groen & landschapscoördinator) heeft als doel het leefgebied van de huismus, gierzwaluw, huiszwaluw en diverse vleermuissoorten in de kern van de gemeente te verbeteren. Uit het hierboven genoemde vooronderzoek is gebleken welke maatregelen voor deze diersoorten in eerste instantie het meeste effect hebben. De focus wordt daarom vooraleerst gelegd op het ophangen van nestkasten en het planten van hagen, heggen en besdragende struiken. Foto: Paul van Hoof
Eerdere projecten in Schijndel Afgelopen jaren heeft gemeente Schijndel diverse projecten uitgevoerd die het landschap en de biodiversiteit in het buitengebied versterkten, zoals het stimuleren van het aanplanten van pootrechtlocaties, een erfbeplantingsproject en het project 'Erven met uitstraling'. Naar aanleiding van deze projecten kwamen er diverse verzoeken vanuit inwoners in de bebouwde kom en het NMC-Schijndel om ook een project te starten om de natuur en de biodiversiteit in de kernen te versterken. Ook basisscholen actief betrokken Mede op basis van deze verzoeken is eind 2014 het project 'Samen naar een biodivers Schijndel' gestart. Hierbij konden – een beperkt aantal – inwoners van de kernen van de gemeente Schijndel een biodiversiteitspakket afnemen (vlinderpakket, bijenpakket of vogelpakket). Daarnaast waren basisscholen actief betrokken in dit project. Zo hebben in het voorjaar van 2015 circa 50 basisschoolkinderen een insectenhotel gemaakt. Uit de vele aanmeldingen voor dit project bleek dat de interesse in natuur en biodiversiteit bij de inwoners van de kernen van Schijndel erg groot was en is.
Natuur in de wijk in Schijndel Om op deze interesse in te spelen heeft gemeente Schijndel besloten zich nu aan te sluiten bij het project 'Natuur in de wijk'. Komende periode wordt er van alles georganiseerd om de bewustwording over natuur en biodiversiteit in de kern verder te vergroten. Daarnaast zijn er mogelijkheden om gratis nestkasten, hagen en heggen te verkrijgen. Benieuwd wat de keuzes zijn?
Kansenkaarten in (wijken) Schijndel voor huismus Op basis van voorselectie (wijken) en uitgebreide inventarisatie zijn er plattegronden opgesteld met de gebieden in beeld waar welke maatregelen gewenst zijn. U treft hiervan een totaalkaart aan, maar ook meer gedetailleerde wijkkaarten. Komende tijd zal er gericht actie worden ondernomen om binnen de wijken nestkasten en beplanting te realiseren.
Kansenkaart gemeente Schijndel - doelsoort huismus
Achtergrondinformatie project In 2011 heeft de Provincie Noord-Brabant als onderdeel van het leefgebiedenbeleid het beschermingsplan 'Uitwerking Leefgebied Stad in Noord-Brabant' opgesteld. Hierin werkt de provincie samen met andere partijen aan de bescherming van bedreigde plant- en diersoorten. Maatregelen voor bedreigde soorten die in hetzelfde type – stedelijk – leefgebied voorkomen, worden gebundeld, zodat bescherming van deze soorten daadkrachtiger en herkenbaarder kan worden opgepakt. Begin 2015 hebben Natuurbalans-Limes Divergens uit Nijmegen en Projectbureau Orbis uit Breda de handen ineen geslagen en, in samenwerking met de gemeenten 's-Hertogenbosch, Oss en Schijndel, een projectvoorstel ingediend bij de provincie Noord-Brabant. Doel van dit projectvoorstel was om de natuur en biodiversiteit in het stedelijk gebied van deze 3 gemeenten te versterken. In juni 2015 heeft de provincie goedkeuring gegeven aan dit projectvoorstel en is 'Natuur in de wijk' van start gegaan.
Uitnodiging voor belangstellenden en potentiële deelnemers in de Schaapskooi Nu het grootste deel van dit vooronderzoek afgerond is, wordt het project breder uitgedragen om deelnemers te werven. De komende periode zult u veel over dit project kunnen lezen en meemaken. Zo is inmiddels de website natuurindewijk online, verschijnen er nieuwsbrieven en worden er excursies georganiseerd. Op donderdagavond 3 maart 2016 wordt het project gepresenteerd waarbij alle belangstellenden van harte welkom zijn. Deze presentatie start om 20.00 uur en vindt plaats in de Schaapskooi Schijndel (Martemanshurk 12) en wordt georganiseerd door de gemeente Schijndel in samenwerking met Natuur en Milieu Centrum Schijndel. Na afloop van de presentatie is er ruimte voor het stellen van vragen en kunnen inwoners zich eventueel aanmelden als deelnemer of vrijwilliger.
Evaluatie Een vergelijkbaar project is gelijktijdig gestart in de gemeenten Oss en ´s-Hertogenbosch. In 2016 en 2017 wordt bekeken of deze maatregelen in de diverse steden ook het gewenste effect hebben opgeleverd.