Handhavingsuitvoeringsprogramma fysieke leefomgeving een jaar langer van kracht
Gepubliceerd: woensdag 03 februari 2016 17:03
Schijndel - In 2015 is intensief samengewerkt binnen de drie fusiegemeenten over aangelegenheden met betrekking tot onderwerpen op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving (VTH). Het huidige 'Handhavingsbeleidsplan fysieke leefomgeving 2012-2015' heeft een looptijd tot en met 2015. In principe had voor 2016 en volgende jaren een nieuw beleidsplan vastgesteld moeten worden. De andere fusiepartners Sint-Oedenrode en Veghel zitten in een soortgelijke situatie met hun beleidsplannen. In alle drie de colleges diende op dinsdag 26 februari jl. daarover besluitvorming plaats te vinden en werden de colleges van de situatie in kennis gesteld. Gelet op de fusie en het feit dat er gewerkt wordt aan een nieuw gezamenlijk VTH-beleidsplan voor 2017 en volgende jaren, is besloten om de looptijd van het huidige plan te verlengen met een jaar. Ook Veghel en Sint-Oedenrode doen dit met hun beleidsplannen, aldus een woordvoerder van Meierijstad (i.o.). De consequentie is dat (de prioriteiten en doelstellingen van) deze beleidsplannen nog de basis vormen voor de uitvoeringsprogramma's die voor het jaar 2016 door ieder afzonderlijk worden opgesteld.
Gezamenlijk handhavingsprogramma Meierijstad in wording Vanaf 2017 zal er jaarlijks een gezamenlijk handhavingsuitvoeringsprogramma worden vastgesteld gebaseerd op het nieuwe 'VTH-beleidsplan Meierijstad 2017-2021'. In 2015 zijn ambtelijk de contacten gelegd om te komen tot een dergelijk beleid. Een eerste actie daarbij is het opstellen van een probleemanalyse, bestaande uit een risico- en omgevingsanalyse. Hieraan wordt nu gewerkt. Op basis hiervan zullen de nieuwe prioriteiten en doelstellingen met betrekking tot VTH-taken worden bepaald, en zal het beleidsplan verder worden uitgewerkt. Vaststelling van het nieuwe beleidsplan zal in het derde of vierde kwartaal van 2016 plaatsvinden.
Landelijke handhavingsstrategie i.p.v. Brabantse strategie De landelijke handhavingstrategie geeft in een stappenplan (interventiematrix) aan hoe om te gaan met geconstateerde overtredingen. Afhankelijk van de mogelijke gevolgen van de overtreding en het gedrag van de overtreder wordt bepaald hoe licht of zwaar de handhaving ingezet moet worden. Dit wordt zo uniform vastgelegd voor heel het land. De landelijke handhavingstrategie (pdf) vervangt de Brabantse handhavingstrategie die voorheen voor de gemeenten en dus ook voor Schijndel gold. Deze strategie kende overigens in grote lijnen een soortgelijk stappenplan.
Extra aandacht gevraagd voor leegstaande bedrijfsgebouwen Met de economische crisis zijn er volgens de woordvoerder (helaas) de laatste jaren meer bedrijfspanden leeg komen staan. Hoewel er niet direct een indicatie voor is, is het denkbaar dat er op die locaties wel andere activiteiten plaatsvinden die al dan niet toelaatbaar zijn, en die de gemeente Schijndel nu niet in beeld heeft. Het college wil daar wat meer zicht op krijgen. Hiervoor zal een inventarisatie worden uitgevoerd. Op dit moment is niet aan te geven om hoeveel panden het in totaal gaat.
Besluitvorming Schijndels college Het Schijndels college heeft kort gezegd op dinsdag 26 januari jl. besloten tot een viertal actiepunten namelijk om het Handhavingsbeleidsplan fysieke leefomgeving 2012-2015 met een jaar verlengen en de raad daarover informeren. Het (concept) Handhavingsuitvoeringsprogramma fysieke leefomgeving 2016 vast te stellen en de raad daarover informeren. De provincie, het Interbestuurlijk Toezicht, hiervan middels een brief in kennis te stellen. De Landelijke Handhavingsstrategie vast te stellen en de raad daarover te informeren. Verder heeft het college kennisgenomen van de verordening VTH en de vervolgprocedure en van de stand van zaken met betrekking tot het VTH beleidsplan Meierijstad 2017-2021. Het college heeft wel speciaal aandacht gevraagd voor leegstaande bedrijfspanden.