Op afstand het provinciehuis eens van binnen bekijken
Gepubliceerd: zaterdag 26 december 2015 14:04
's-Hertogenbosch – Menigeen is wel eens in het provinciehuis van Noord-Brabant geweest voor zakelijke aangelegenheden of tijdens de open dagen die jaarlijks georganiseerd worden waarbij tot de verbeelding sprekende locaties bekeken kunnen worden. Maar voor diegenen die er nog nooit zijn geweest of waarvoor het een tijd geleden is (onlangs geheel gerenoveerd) kan sinds kort nu het provinciehuis virtueel bekijken. Het provinciehuis werd officieel geopend op 12 november 1971 door koningin Juliana. Het gebouw is een ontwerp van de Rotterdamse architect Huig Maaskant. Sinds kort kunnen de Brabanders dus het provinciehuis virtueel beleven en een kijkje nemen in de ontvangsthal, de Statenzaal, het restaurant, de werkplekken in de toren en de 23e verdieping van het provinciehuis (doorklikken).
Besloten prijsvraag in 1952 Het provinciehuis staat aan de Brabantlaan naast de A2 in de wijk Zuid in 's-Hertogenbosch. Met de opening kwam er een einde aan een lange en roerige bouwgeschiedenis. Al in de jaren vijftig was de noodzaak gebleken tot een gezamenlijke ruime behuizing van de verschillende provinciale diensten. Zij waren op dat moment op allerlei plaatsen in de stad ondergebracht. In 1952 werd de beslissing genomen een nieuw Provinciehuis te bouwen en er werd een besloten prijsvraag uitgeschreven. De Rotterdamse architect Maaskant (zie foto) was een van de architecten die een uitnodiging kreeg om deel te nemen. Maaskant is onder andere bekend van bouwwerken zoals de Euromast en de Pier van Scheveningen. Zijn ontwerp werd uitgekozen, maar het zou nog jaren duren eer de bouw kon starten.
Rand van de stad Het provinciehuis zou oorspronkelijk in de Wolvenhoek komen te staan. Later werd gekozen voor de Westwal. Beide locaties vielen af, omdat het stadssilhouet ernstig aangetast zou worden. In 1962 werd besloten een terrein aan de rand van de stad aan te wijzen in de wijk Zuid. De bouw van het Provinciehuis werd door Maaskant beschouwd als de kroon op zijn loopbaan. Het was tevens het laatste bouwwerk dat hij realiseerde. Het gebouw is met zijn 103,50 meter het hoogste kantoorgebouw van de gemeente 's-Hertogenbosch. Het gebouw is in 1971 opgeleverd. De bouw heeft in totaal achttien jaar geduurd.
Een dubbeltje per Brabantse inwoner 'De dikke deur', zo heet hij in de volksmond. Met 4 x 2,5 meter en vier ton schoon aan de haak is het waarschijnlijk de zwaarste deur van Europa. Maar ook de lichtst beweegbare: door een spil kan de deur met één vinger worden geopend. Hij roept je door zijn imposantheid een halt toe, maar is door de draaiconstructie ook gastvrij. De deur is gemaakt door klokkengieterij Eijsbouts uit Asten. Het grillige oppervlak doet denken aan natuurformaties uit de oertijd. Er is voor de stevigheid kogelvrij glas in verwerkt. Dit beschadigt niet. Gewoon glas zou niet te vervangen zijn. De in het brons gegoten tekst 'Uit Voor En Tegen Een Zaak Die Draait' wijst op de makkelijk te openen deur, maar vooral op de overwegingen en stemmingen van Provinciale Staten van Noord-Brabant. De deur was een geschenk van de gemeenten, die per inwoner een dubbeltje moesten betalen. Daar was niet iedere gemeente voorstander van, en ook daar verwijst de tekst naar.