Commissie nog niet volledig achter plannen verduurzaming huisvesting
Gepubliceerd: maandag 07 december 2015 22:08
Schijndel - Gemeente Meierijstad wil naar het uiterste streven op het gebied van duurzaamheid binnen de nieuwe gemeente. Tijdens de commissievergadering van 7 december zijn er drie scenario's voorgesteld door de werkgroep huisvesting. Vanuit het college is scenario 2 als beste optie aangedragen. Dit zou betekenen dat er 1.2 miljoen extra uitgegeven zou gaan worden. Dit bedrag wordt dan gestoken in de verduurzaming van het gemeentehuis in Veghel. Het energielabel zou dan A+ worden, terwijl dit nu D is. Daarnaast zouden de CO2 voorzieningen er beter op worden en zou ziekteverzuim met vijf procent kunnen afnemen. De partijen in de commissie hebben toch nog twijfels bij deze 1.2 miljoen euro extra.
Tijdens de presentatie van meneer Steenbakkers, lid van de werkgroep huisvesting, werd duidelijk dat het minimale streven energielabel A is. Ook werd verteld dat dit label gewoon mogelijk is binnen de begrote kosten van 5.5 miljoen. Toch wil gemeente Schijndel, en daarmee ook de andere twee fusiegemeenten, meer bereiken. Ze willen een voorbeeldfunctie uitstralen op het gebied van duurzaamheid.
De SP miste een tussenstap tussen scenario 1 en 2 en gaan uiteindelijk voor een soort scenario 1A. Ruud Merks wil dat er rekening wordt gehouden met het hergebruik van voorzieningen. Denk hierbij aan het huidige sanitair en het CDA benoemde ook dingen zoals vloerbedekking en verlichting. Daarnaast zet Merks (SP) ook twijfels bij het rendement van de kosten: "Eigenlijk is alleen scenario 1 binnen 12 jaar terug te verdienen, de andere twee scenario's eigenlijk niet."
Hart voor Schijndel kiest voor scenario 1. Een optie die 530.000 kost en volgens Laurens van Voorst niet eens zo gek veel minder zal opleveren dan de andere scenario's. Ook hij beaamt dat je de kosten van de scenario's 2 en 3 er niet uitkrijgt. Van Voorst benadrukt dat het gemeentehuis in Sint-Oedenrode momenteel energielabel F heeft en vraagt zich af waarom dit niet is meegenomen in de plannen. Wethouder Witlox vertelt dat er momenteel alleen is gekeken naar het hoofdgebouw van de fusiegemeente (Veghel) en dat er voorlopig nog niets aan de het gebouw in Sint-Oedenrode gedaan gaat worden. "Dit zal pas binnen het Meierijstad-tijdperk aan bod komen als de nieuwe raad denkt dat de tijd daarvoor is aangebroken".
PvdA vraagt zich vooral af of er niet beter groene stroom ingekocht kan worden in plaats van het plaatsen van zonnepanelen. Witlox zegt hierop dat Schijndel zeker een voorstander is van groene stroom maar dat hij niet weet hoe de andere gemeentes hier over denken. Groene stroom zou volgens Ivo Bodde (PvdA) wellicht kunnen zorgen voor een betere milieuscore. PvdA is ook van plan om hier een amendement over in te dienen. Daarnaast willen ze ook graag een amendement indienen over het voorgestelde bedrag om drinkwater te besparen. PvdA vindt dit bedrag vrij hoog, evenals het CDA. Ook deze partij zet vraagtekens bij deze beoogde kosten.
De gesprekken tijdens deze commissievergadering waren oriërenterend en ter voorbereiding op de raadsvergadering van 17 december. Voorafgaand daaraan zal er op 15 december een gesprek plaatsvinden met het COA, de organisatie die de plaatsing van statushouders en asielzoekers voor haar kiezen neemt.