Wijbosch krijgt voor eerste zorg- en welzijnsvragen 't Middelpunt, een dorpscoöperatie met woonservice 2.0
Gepubliceerd: maandag 22 december 2014 09:37
Schijndel / Wijbosch – Bij Dorpsraad Wijbosch was de uitdaging al duidelijk, een eigen woonservice Wijbosch 2.0, een coöperatief samenwerkingsverband voor aandacht, betrokkenheid en zorg dichtbij, waarbij de inwoners centraal staan. Dat is wat er nu ook gaat komen, de naam daarvoor is vorige week ook inmiddels bekend gemaakt: 't Middelpunt. Naar aanleiding van de uitslagen en aanbevelingen van de eerder onder de Wijbosschenaren gehouden enquête over een woonservice 2.0 is de werkgroep voortvarend van start gegaan. Tijdens de openbare Dorpsraadvergadering op 6 oktober jl. werd het concept voor zo'n eigen gezamenlijk gedragen woonservice positief ontvangen. Het ligt vooralsnog in de bedoeling om in januari van het nieuwe jaar met de nieuwe Woonservice Wijbosch 2.0 te starten. De bijpassende slogan hiervan is: 'Direct hulp nodig, dan krijgt u ook direct aandacht, want u bent het middelpunt'.
Participatiesamenleving De dorpsraad vindt dat zij voor een interessante uitdaging staat omdat de rek inmiddels uit de verzorgingsstaat is. Kartrekkers Frank Mulkens en Jack van Zutphen, vinden dan ook dat door een snel stijgend aantal ouderen, die bovendien gemiddeld steeds ouder worden, een groeiend beslag op de overheidsuitgaven wordt gelegd. Deze uitgaven zijn, ook zonder economische crisis, uiteindelijk niet meer te dragen. De overheid heeft daarom een omslagproces ingezet van decentralisatie naar lagere overheden met sterk gekorte budgetten, met afgeslankte, collectief gefinancierde voorzieningen en met hogere eigen bijdragen voor de burgers.
De vraag hoeft niet meer beantwoord te worden òf de Zorg anders moet, maar meer hoé zal dit gaan gebeuren en wat wordt de rol van de burgers. "Zonder dat we daar samen de schouders onder zouden zetten, zou zo’n proces leiden tot verschraling van het lokale voorzieningenniveau, vermindering van de zelfredzaamheid van burgers en daarmee tot een aantasting van de kwaliteit van leven. We moeten de hand aan de ploeg slaan dus en onze samenleving omvormen van een ‘verzorgingsstaat’ naar een ‘participatiestaat’."
Vrijwilligers samen met professionals "Samen, vrijwilligers en professionals, met korte lijnen, dichtbij en betrokken, efficiënt en goedkoper gaan we diensten aan de inwoners beschikbaar stellen. Als men deelnemer wordt kan men gebruik maken van de diensten met diverse kortingen. Gezamenlijk bepalen we welke dienst er gerealiseerd gaat worden." In eerste instantie zullen de bestaande diensten in het concept klaar staan voor de inwoners informatie en advies, de ontmoeting, afscheid nemen. Bij nieuwe diensten moet gedacht worden aan wijkverpleging en moestuin. Later kunnen, als de deelnemers dit wensen, ook andere diensten worden aangeboden zoals een eetpunt, klussendienst, opvoedingscafé, babysitcentrale en wasservice.
Partners De samenwerkende partners in dit traject zijn KBO, Laverhof, Sociaal Wijkteam Schijndel, Welzijn de Meijerij, platform WWZI* en de Gemeente Schijndel. * WWZI is een platform waar maatschappelijke organisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg samen met de gemeente invulling geven aan de opgave Wonen met zorg.