[Ignatius] Theodorus Welvaarts, een bekende Schijndelaar - auteur Sleutje's Spook
Gepubliceerd: donderdag 20 november 2014 14:59
Schijndel – [een bijdrage van Henk Beijers] De tweede editie van het Heemblad Rond die Cluse besteedt dit keer aandacht aan deze [niet voor iedereen] bekende in Schijndel geboren Theodorus Welvaarts. Henk Bijers ontmoette in 2011 collega Kamiel Mertens, een vooraanstaand Belgisch historicus, die zeer vertrouwd was met de archieven van de abdij van Postel. Dit leidde tot een bezoek aan de Schijndelse heemkamer waarin hij bijzonder geïnteresseerd bleek in wat de Heemkundekring Schijndel wist of aan tastbaar archiefmateriaal had over Theodorus, herinnerend aan de voormalige prior van de abdij Ignatius [kloosternaam] Theodorus Welvaarts. In Schijndel is hij bekend als de auteur van de oorspronkelijke versie van de historische legende Sleutje’s Spook, later bewerkt door zuster Teresa Rutten en in 2007 opnieuw bewerkt door Henk Bijers, verluchtigd met diverse illustraties op basis van hernieuwd historisch onderzoek en de 'legende' is in dat jaar zelfs verfilmd [zie Beeldarchief-Schijndelse legende Sleutje's Spook]. Portret van prior Welvaarts in het Norbertijnerhabijt
Na zijn bezoek aan Schijndel heeft Kamiel Mertens in een uitgave over 'Olmen volgens de archieven van Postels abdij 1288-1888' een uitgebreider artikel geschreven over deze bekende prior wiens wieg in Schijndel stond.
De familie Welvaarts in kort bestek Geboorteakten Een van de serie geboorteakten uit 1840 luidt als volgt: "In het jaar duizend acht honderd veertig, den twee en twintigsten dag der maand junij is voor ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente van Schijndel, provincie Noord Brabant, verschenen Jan Welvaarts, van beroep landbouwer, oud dertig jaren, wonende te Schijndel, welke in tegenwoordigheid van twee getuigen als van Arnoldus Steenbakkers van beroep landbouwer oud acht en dertig jaren en Kornelis Kemps van beroep landbouwer oud veertig jaren, beide wonende binnen deze gemeente, ons heeft verklaard dat Maria Anna Eijmberts zijn huisvrouw oud acht en dertig jaren, van beroep landbouwster, wonende te Schijndel, bevallen is van een kind van het mannelijk geslacht geboren op zaterdag den twintigsten der maand junij een duizend acht honderd en veertig om zeven ure des avonds, welk kind zal genaamd worden Theodorus, van welke verklaring wij de tegenwoordige Akte hebben opgemaakt, die, na voorlezing, is geteekend door ons en de vader, de getuigen verklaard hebbende niet te kunnen schrijven, noch teekenen". De akte is ondertekend door Jan Welvaarts en De Ambtenaar van den Burgerlijken Stand voornoemd L. van Doorn.
Oudste zoon van het gezin Theodorus had nog een broer en een zus nl. Christianus Welvaarts geboren op 9 februari 1842, gehuwd met Francien Timmermans te Schijndel en aldaar overleden op 19 december 1921 die destijds onderprefect was van de H. Familie in de Sint Servatiusparochie te Schijndel en Maria, geboren op 6 oktober 1844 te Schijndel, die aldaar huwde op 15 november 1889 met Theodorus van de Laar, timmerman en tevens koster te Liempde waar hij woonde Kerkstraat 2 en aldaar is overleden op 25 januari 1901. Over de jeugdjaren van deze drie kinderen is verder niet zo heel veel bekend. Theodorus volgde natuurlijk de lagere school in zijn geboortedorp en ging op 12-jarige leeftijd naar het seminarie te Sint Michielsgestel en beëindigde zijn humaniorastudies in 1859 aan het gymnasium te Gemert. Vervolgens heeft hij ook nog gestudeerd bij de Jezuïeten in Ravenstein. Vermoed wordt wel dat de invloed van de Norbertijnen uit Heeswijk, die diensten verrichten in de Schijndelse Servatiuskerk, een sterke rol heeft gespeeld bij de uiteindelijke levenskeuze van de intelligente Theodorus, als oudste zoon van het gezin. Het was destijds haast een traditie dat minstens iemand uit een oerdegelijk katholiek gezin naar het seminarie zou gaan of zou kiezen voor een leven als kloosterling. Hij zou een vooraanstaand regulier kanunnik worden in zijn orde.