foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

D-Day dag 14: Noodweer

NormMinDef1Schijndel - Het is al vier jaar oorlog en Schijndel is bezet gebied. Twee weken geleden hebben we bericht hoe tijdens D-Day 156.000 Amerikanen, Canadezen en Engelsen op de Normandische kust zijn afgezet om ons te bevrijden.

De landing was een succes, vooral dankzij een misleidingsoperatie en het bouwen van twee kunstmatige noodhavens door opzettelijk schepen te laten zinken.

Maar de Duitse Wehrmacht laat zich niet lang voor de gek houden en slaat terug. 

20 juni 1944
We zijn inmiddels twee weken verder, en de Duitsers voeren nu van alle kanten troepen aan om de geallieerden terug in zee te drijven. De invasie is een logistieke gehaktmolen geworden van mensen en wapens. Operatieplannen van beide partijen mislukken en veranderen in man tegen man gevechten. Het invasieleger zit na twee weken nog steeds vast in de kustgebieden.

Voor elke meter moet worden gevochten, en het Normandische heggenlandschap is uitstekend te verdedigen. De veldslag zal worden gewonnen door de partij die meer troepen en materieel kan aanvoeren dan de ander. 

Storm
Er staan drie miljoen verse troepen klaar in Engeland om een half miljoen ingegraven Duitsers te verdrijven. Maar die moeten wel het Kanaal over. En gisteren (19 juni 1944) heeft de zwaarste storm van het jaar de twee noodhavens en de opslag van de geallieerden verwoest!

Het gevechtsfront van de geallieerden blijft overeind doordat de Duitse Wehrmacht niet meteen weet dat de geallieerden geen aanvoerlijnen meer hebben. De geallieerde luchtmacht dropt vooral munitie en voedsel voor het invasieleger in plaats van bommen op de ingegraven vijand. De droppings zijn een druppel op de gloeiende plaat. Op sommige plaatsen wordt al terug geweken.

Een grote tegenaanval kan het einde van de invasie betekenen. Maar één van de noodhavens kan gerepareerd worden met de overblijfselen van de andere. Er is wanhopig behoefte aan een diepzeehaven.


Cherbourg
Het geallieerde oog valt op de stad Cherbourg, ten noord-westen van de oorspronkelijke landingsplaatsen en dus de verkeerde kant in. Al vanaf de eerste dag een strategisch doel, maar sterk verdedigd. De luchtmacht voert zware aanvallen uit op de verdedigingswerken van de stad en de infrastructuur er omheen, zoals een luchtaanval op spoorweg knooppunt St. Lo. Ondertussen zitten de Duitsers ook niet stil. Schade wordt snel gerepareerd en legereenheden worden zelfs vanaf het Oostfront naar Normandie gedirigeerd.

Tijdens de storm zijn behalve de noodhavens zelf o.a. 800 (landing)schepen, 20.000 voertuigen en 140.000 ton voedsel en munitie verloren gegaan.

De spoorwegen moeten kapot en Cherbourg veroverd!

Nog 686 kilometer tot Schijndel…

TVSchijndel volgt het verloop van de invasie, tot aan de bevrijding van Schijndel 
Foto's:
Nationaal Archief (Prinse Irene Brigade), fotograaf onbekend (CCO-zero)
Nederlands Instituut Militaire Historie, fotograaf onbekend (CCO-zero)


 
Normandie5
 

Deze krant stond tijdens verschijnen onder controle van de Duitse bezetter en bevat propaganda. Het is een voorbeeld van officiële (niet objectieve) berichtgeving in bezet gebied. 
 


Copyright 2024  TVSchijndel, Je ziet ons echt overal

//