Oradour-Sur-Glane, een Frans martelaarsdorp
Zaterdag 10 juni 1944... in het Franse Oradour-sur Glane, een levendig dorpje in de Limousin, worden de bewoners aan het begin van de middag opgeschrikt door een vreselijk drama. Op die middag omsingelden SS'-ers het dorpje en sloten het hermetisch af. In korte tijd werden als vergelding voor een aanslag twee dagen eerder 642 mensen doodgeschoten of levend verbrand. Van de 648 dorpsbewonders overleefden dus slechts 6 mensen dit drama. 205 kinderen en 240 vrouwen werden bij deze tragedie gedood. Wat in Oradou-sur-Glane- gebeurd is, speelde zich eigenlijk ook af in het Nederlandse Putten.
Het drama van Oradour-Sur-Glane
Zeven jaar later heeft hij in 1998 een film ingezonden naar het JVC videofilm Festival in Tokyo en won daar met deze documentaire Ouradour Sur Glane een zilveren onderscheiding (mondiale inzendingen). In 2004 heeft hij de film Blik op Schijndel gemaakt als clubopdracht, en deze is ook te zien in dit Beeldarchief van TVSchijndel.
Wie is Henk Helsdingen
Henk heeft altijd in de houtverwerkende industrie gewerkt, de laatste 20 jaar als technisch Cad tekenaar. In 1969 begon hij met Super8 smalfilm, dit tot het einde van het Super8 filmtijdperk in 1984. In 1989 kocht hij zijn eerste Hi 8 video camera. Dit systeem kon qua kwaliteit wedijveren met de oude Super8 smalfilm. In 1991 heeft hij samen met enkele andere mensen in Schijndel de VideoClubSchijndel opgericht.
Andere succesvolle documentaires
In 2005 begon Henk Helsdingen aan de documentaire 'Sporen naar het Oosten', bekend als het Duits lijntje, maar tussendoor kwam een bijzondere opdracht voor Henk. De Lokale Omroep Schijndel [LOS] zat in de knoop met de montage van een prachtige speelfilm rond de legende 'Sleutje's Spook' die zich afspeelde tussen 1750 en 1850 in Schijndel. Henk Helsdingen heeft toen na overleg, met eindverantwoordelijke van deze legende Wim Vermeulen, de complete editing op zich genomen, voorzien van muziek, tevens nasynchronisatie en de kleurcorrecties.
Medio 2007 na de totstandkoming van de documentaire over het Duits lijntje is hij begonnen aan de documentaire over de Dommel, op een nieuw systeem in Hoge Definitie. In 2011, vier jaar later, is deze film gereed gekomen met een prachtig eindresultaat.
Deze documentaire zal niet de laatste van de hand van Henk Helsdingen zijn. Henk zit al volop zit in de voorbereidingen van een nieuwe documentaire over de bouw van de Coeveringse Molen.