Meierijstad - Een regresrechtcliënt is slachtoffer van een ongeval waarvoor een derde partij aansprakelijk is. In de Wmo 2015 is vastgelegd dat gemeenten de kosten van Wmo-voorzieningen die verstrekt zijn aan Regresrechtcliënten kunnen verhalen op de persoon die wettelijk aansprakelijk is voor het ongeval. Via de overeenkomst Afkoop Regresrecht, die door de VNG is uit onderhandeld met de Bond van Verzekeraars, wordt het regresrecht afgekocht. Gemeenten krijgen jaarlijks een bedrag per inwoner ongeacht of zij regrescliënten hebben of niet. De overeenkomst liep op 31 december 2017 van rechtswege af. Het college stemt in met de Wmo-overeenkomst afkoop Regresrecht 2018 en heeft besloten in verband met de onzekerheid over het aantal Regreswetklanten de overeenkomst voor één jaar te tekenen. In de gemeente Meierijstad zijn geen Regresrechtklanten bekend zo meldt de gemeente, er is mogelijk sprake van 166 klanten volgens Berlimont CMC Consulting.
Beeldvormende avond Tijdens de beeldvormende avond van 23 november 2017. Omdat de VNG niet aanwezig was tijdens de beeldvormende avond op 23 november 2017 zijn de vragen schriftelijk bij de VNG ingediend. Daarnaast is er ambtelijk een vraag gesteld over het proces van de nieuwe overeenkomst. Tot slot heeft de VNG op 12 december ambtelijk nieuwe informatie verstrekt.
Meerjarige overeenkomst? De nieuwe informatie van de VNG leidt niet tot een wijziging van het standpunt van het college van Meierijstad. Deze luidt als volgt: "Omdat er te veel onzekerheid bestaat over aantallen (Regresrechtklanten) en de financiële gevolgen van deze overeenkomst, wordt voorgesteld om de overeenkomst voor het jaar 2018 te tekenen. Vanaf 1 januari 2018 gaat Toegang de regresrechtklanten registeren. Op deze manier kan in het najaar van 2018 geëvalueerd worden of een meerjarige overeenkomst passend is."
Vragen n.a.v. de beeldvormende avond 23 november 2017 1. Er komt een meerjarige overeenkomst aan van de VNG. Is het mogelijk om hier eerder (dus tussentijds) uit te stappen? Er komt voor 2018 een overeenkomst voor 1 jaar. Verdere afspraken zijn niet gemaakt. Over 2019 en verder praat de VNG in de loop van 2018. Als er een meerjarige overeenkomst komt zal de vraag aan de orde komen of gemeenten dan nog wel tussentijds kunnen uitstappen. Bij een meerjarige overeenkomst met een vast afkoopbedrag is het logisch om af te spreken dat gemeenten gedurende de looptijd van de overeenkomst niet kunnen uitstappen. Maar als zo'n overeenkomst gewenst is, dan zal de ALV (juni 2018) daarover een besluit moeten nemen. Immers: niet meer kunnen uitstappen, is een wijziging van het mandaat dat de ALV de VNG heeft gegeven. De VNG zal dus niet zonder dat aan de ALV voor te leggen de voorwaarden van de regres overeenkomst kunnen wijzigen.
2. De VNG heeft samen met het Verbond van Verzekeraars de hoogte van de afkoopsom vastgelegd. De berekening van deze afkoopsom staat in de overeenkomst Afkoop regresrecht Wmo 2017 die de gemeenteraad heeft ontvangen. De heer Brekelmans, Berlimont CMC Consulting (inspreker beeldvormende avond 23 november 2017) deelde tijdens de vergadering een risico inschatting uit. Wat is de reactie van de VNG hierop? Het is de VNG onduidelijk waar de cijfers van Berlimont CMC Consulting vandaan komen. Er is geen bronvermelding. Soms lijkt het te gaan om dubbeltellingen of is het niet duidelijk of een later genoemd aantal (bijvoorbeeld verkeersslachtoffers met ernstig letsel) valt onder het totaal aantal verkeersslachtoffers dat eerder wordt genoemd. Ook het Verbond van Verzekeraars kan de cijfers van Berlimont CMC Consulting niet plaatsen. Volgens de redenering van Berlimont CMC Consulting zou de gemeente Meijerijstad uitkomen op 166 regresslachtoffers per jaar die een beroep doen op Wmo voorzieningen. Zoals vermeld in een eerdere Raadsinformatiebrief zijn er in de gemeente Meierijstad geen Regresrechtklanten bekend.
3. Er wordt gesproken over diverse rechtszaken die gestart zijn van Regresrechtklanten Hoeveel rechtszaken zijn bij de VNG bekend van Regresrechtklanten die niet tevreden zijn over de Wmo voorziening? Bij een rechterlijke uitspraak : wie betaalt de meer kosten? De gemeente of de aansprakelijkheidsverzekeraar? Er zijn bij de VNG geen rechtszaken specifiek van regrescliënten bekend. Een regrescliënt is voor de Wmo een gewone cliënt van wie de aanvraag voor een Wmo voorziening wordt beoordeeld volgens het beleid van de betreffende gemeente. De rechter zal een zaak van een regrescliënt ook zo behandelen. Hij zal kijken of de gemeente haar eigen beleid goed heeft toegepast en kijken of dat beleid in overstemming is met de wet. Als de rechter constateert dat de gemeente geen voldoende onderzoek heeft gedaan dan moet de gemeente dat gebrek herstellen en komt misschien tot een andere conclusie. Dat heeft niets te maken met de regresovereenkomst. Wanneer de rechter de gemeente in het gelijk stelt kan het natuurlijk zijn dat de cliënt ontevreden blijft en bijvoorbeeld een andere rolstoel wil of meer huishoudelijke hulp. De rechter heeft geoordeeld dat de gemeente aan haar zorgplicht heeft voldaan. De regrescliënt kan naar de aansprakelijkheidsverzekeraar gaan en daar claimen dat hij meer wil dan de Wmo hem gegeven heeft. De aansprakelijkheidsverzekeraar kan dan bepalen dat hij in de schaderegeling iets extra's biedt. Dat laatste betaalt de verzekeraar en niet de gemeente. Stelt de rechter de gemeente niet in het gelijk, dan moet de gemeente een nieuw besluit nemen. Als dat meer kost, betaalt de gemeente de extra kosten net als bij iedere Wmo cliënt.
Ambtelijke vraag aan de VNG (4 december 2017) 1. Wanneer wordt de nieuwe overeenkomst Afkoop regresrecht Wmo 2018 aangeboden? De overeenkomst was geagendeerd voor de VNG commissie Gezond en welzijn op 7 december jl. De VNG heeft daarna een Ledenbrief naar alle gemeenten gestuurd. Gemeenten dienen voor 19 januari 2018 10.00 uur aan te geven of zij deel willen nemen aan deze overeenkomst of niet. De overeenkomst wordt rechtsgeldig als minimaal 80% van alle gemeenten aangeven dat ze de overeenkomst willen aangaan. De overeenkomst gaat dan vervolgens met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 in.
Informatie van de VNG over een landelijk onderzoek (12 december 2017), ambtelijk Verspreid VNG verzekeringen zal in 2018 samen met gemeenten onderzoek gaan doen naar de effecten van de overeenkomst voor afkoop van het regresrecht. Hierbij wordt getracht om gegevens te verzamelen om de hoogte van de afkoopsom beter te kunnen onderbouwen.
Het onderwerp met bijlagen staat nu als raadsinformatiebrief geagendeerd voor de vergadering op 8 februari 2018.