Laatstlevende Spitfirepiloot Leo Hendrikx overleden
Gepubliceerd: dinsdag 04 april 2023 10:40
Heythuysen - Tweede wereldoorlog-veteraan, Engelandvaarder en piloot van de Spitfire Leo Hendrikx uit Heythuysen is op 99-jarige leeftijd overleden. Dhr. Hendrikx was in de Tweede Wereldoorlog jachtvlieger op de Spitfire en onder andere gestationeerd in Schijndel. Net voor de bevrijding werd Hendrikx neergehaald door Duits luchtafweergeschut.
Vrijdag de 13de geluksdag Net voor de bevrijding werd Hendrikx neergehaald door Duits luchtafweergeschut. Hendrikx zegt hierover: “Op 1 april 1945, het was toen Pasen, stegen een collega en ik op in het Brabantse Schijndel. We ondersteunden het oprukkende Canadese leger vanuit de lucht. Al snel kwam er luchtafweer op ons af. Uitwijken naar links, naar rechts. Niet veel aan de hand dachten we… Tot die enorme klap.”
De motor viel uit en over de radio meldde Hendrikx dat het toestel was geraakt. Een noodlanding volgde. De machine stortte neer en vloog in brand. Ondanks ernstige verwondingen wist Hendrikx uit het toestel te komen. De jachtvlieger werd al snel gevangen genomen door de Duitsers. “Gelukkig duurde dat niet lang. 2 weken later zijn we door de Canadezen bevrijd. Op vrijdag de 13e, mijn geluksdag.”
Onthulling Spitfire Schijndel Zondag 18 september 2016 werd het speeltoestel 'The Spitfire' officieel onthuld op de Vlagheide. Het was een zeer bijzondere opening. Honderden mensen waren naar camping Het Goeie Leven gekomen om van daaruit in defilé naar de locatie van het monument te wandelen. Leo Hendrikx en Schijndelaar Theo Jansen, schrijver van het boek 'B.85 Schijndel Het vliegveld van Schijndel' (2012), lieten zich in een paar originele oorlogsvoertuigen toejuichen door het publiek en genoten zichtbaar van de tocht. Wethouder Bart Claassen stelde de heren kort voor het officiële moment nog wat vragen. Hendrikx (zelf op 1 april 1945 met zijn 'Spit' neergehaald) wist zich nog precies te herinneren dat hij zijn eerste vlucht maakte in de Spitfire. "Van geen enkel toestel heb ik herinneringen, maar de Spitfire wel. Het speeltoestel is onmiskenbaar een 'Spit' met zijn clipped wings (puntje eraf). Stiekem maakte ik ook even een draai", lachte hij. Precies op het moment dat de laatste noten van de Last Post ten gehore werden gebracht verzorgde een echte Spitfire een fly-by (ceremoniële vlucht) over de locatie. Hendrikx en Jansen genoten zichtbaar van dit moment waarbij Leo zelf radiocontact had met piloot Chris Lorraine van de Spitfire.
Nog één laatste keer In 2021 heeft Dhr. Hendrikx nog een rondje boven Nederland gemaakt in een Spitfire. Dit werd mogelijk gemaakt door de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV).