Naheffing Attero vanwege te weinig afvalaanlevering door Brabantse gemeenten onterecht
Gepubliceerd: donderdag 14 januari 2016 11:39
Rotterdam – De naheffing die afvalverwerker Attero de Brabantse gemeenten had opgelegd voor een totaalbedrag van 5,2 miljoen euro is onterecht zo meldt het Brabants Dagblad vandaag. De Brabantse gemeenten winnen daarmee het miljoenengeschil over huisvuil. Dat heeft het onafhankelijk NAI (Nederlands Arbitrage Instituut) uit Rotterdam bepaalt. De uitslag van het traject is bindend voor beide partijen. Door deze uitspraak kan de afvalstoffenheffing voor burgers naar beneden en krijgen ze geen naheffing. Brabantse gemeenten hebben samen een contract met Attero afgesloten, dat tot 2017 loopt. In de regeling worden eisen gesteld aan de hoeveelheid afval die moet worden geleverd. De laatste jaren (2011 tot en met 2014) is er te weinig geleverd, waardoor het bedrijf een naheffing rekent. De gemeenten vinden dit niet terecht, omdat het volgens hen met het beter scheiden van afval te maken heeft.
Geen schade Attero had met de afvalverbandingsinstallatie in Moerdijk afgesproken elk jaar 510.000 ton huisvuil aan te leveren. Nu blijkt achteraf dat Attero het tekort aan Brabants huisvuil aanvulde met ander afval uit Zuid-Nederland en daardoor geen schade heeft geleden.
Te weinig afvalaanlevering door gemeenten Medio maart 2015 bleek dat afvalverwerker Attero meerdere gemeenten [18 betrokken gemeenten] een factuur had gestuurd met een naheffing omdat de gemeenten minder restafval hadden afgeleverd dan was afgesproken. De totale boete voor de steden was inmiddels opgelopen tot ongeveer 12,7 miljoen euro. De naheffing tot 2017 kon wel eens kunnen oplopen tot 47 miljoen euro. De gemeenten weigerden de boete te betalen. Zij werden naar hun mening gestraft voor goed gedrag. Het conflict werd uitgevochten in een arbitragezaak. Brabantse gemeenten hebben lang geleden een contract gesloten waarbij zij samen tot en met 2017 jaarlijks ten minste 510.000 ton restafval moeten aanbieden. Deze tonnages zijn teruggelopen doordat afval sinds 2011 steeds beter wordt gescheiden.
Arbitragezaak Afvalverwerker Attero is eind 2014 een arbitragezaak begonnen tegen Brabantse gemeenten die weigeren om een naheffing van 7,5 miljoen euro te betalen omdat ze in 2011, 2012 en 2013 te weinig afval hebben geleverd. Daardoor zag het bedrijf Attero een arbitragezaak als onvermijdelijk. Begin juni vorig jaar werden de zogenaamde arbiters (rechters) benoemd die zich over deze zaak moesten gaan buigen.
Afscheid van textiel- en kunstgrasrecycling Gisteren 13 januari 2016 maakt het bedrijf Attero bekend dat zij afscheid neemt van textiel- en kunstgrasrecycling en haar textiel- en kunstgrasrecyclingactiviteiten verkoopt. Deze verkoop past in de strategische keuze van Attero om zich specifiek te richten op de industriële verwerking van restafval en hieruit duurzame energie te produceren en maximaal grondstoffen terug te winnen. De nieuwe eigenaar is V+V bv. Het is een onderneming van mw. Hannet de Vries-in ’t Veld en mw. Tich Vanduren. Volgens de verklaring van Attero hebben beiden een uitgebreide ervaring en expertise in de afvalverwerking en recylingbranche. De werkgelegenheid van beide activiteiten blijft behouden. Alle medewerkers, gaan over naar de nieuwe werkgever. De nieuwe eigenaar zet de activiteiten door onder de naam “Frankenhuis bv” en wil een impuls geven aan innovatieve ontwikkeling op het gebied van vervezeling.