Schijndel – De Schijndelse Irène van der Maesen (80) is onlangs overleden en afgelopen vrijdag na een dienst in de Servatiuskerk gecremeerd. Zij was al enige tijd ziek. Samen met haar man Evert Konijnenberg (huisarts) kwam zij uit Amsterdam naar Schijndel. Na diens overlijden (1971) werkte ze in de allereerste Schijndelse apotheek maar ging daarna heel iets anders doen. Zij richtte het Reisbureau Columbus in 1980 op. Ze is ook politiek actief geweest, als laatste voor de partij Senioren Gestel. De laatste 5 jaren is Irène vooral zeer actief geweest op het gebied van Fairtrade in Schijndel en Sint-Michielsgestel, die mede door haar haar inzet vleugels gekregen heeft. Veel bedrijven en middenstanders mogen zich inmiddels zichtbaar Fairtrade noemen middels een muurschildje. Het laatste Fairtrade schildje reikte Irène op 16 december 2015 uit aan Huub de Koning (bloemboetiek). Schijndel werd destijds in 2011 de eerste Brabantse Fairtradegemeente. TVSchijndel vroeg de voorzitter van Fairtrade Schijndel om een in memoriam. Foto's van fairtrade Schijndel
Schijndel verwerft als eerste Brabantse gemeente de titel 'Fairtrade gemeente' Dat feit wordt nog steeds prominent op de website van de Fairtrade gemeente Schijndel gecommuniceerd. Sinds 27 oktober 2011 mag de gemeente Schijndel zich namelijk officieel Fairtrade noemen. Daarmee was de gemeente Schijndel de eerste gemeente van Brabant die erin slaagde om deze titel in de wacht te slepen. Het bord dat de titel illustreert werd tijdens een officiële plechtigheid en onder toeziend oog van pers en belangstellenden overhandigd aan burgemeester Eugster van Schijndel en reikt sindsdien langs diverse Schijndelse invalswegen. Burgemeester Jetty Eugster werd op 22 juni 2013 geïnstalleerd als ambassadeur van Fairtrade Nederland.
In Memoriam Irène van der Maesen (1935-2016)
Tijdens de afscheidsdienst van Irène van der Maesen waren met name de begrippen respect, een sterke persoonlijkheid en een tomeloze energie de woorden die de rode draad vormden. Respect natuurlijk voor haar als moeder, mater familias, die dat met haar grote en brede belangstelling en haar vermogen om dat liefdevol te delen met haar dierbaren zeer waar maakte. Maar ook veel respect voor haar tomeloze energie die ze ten toon spreidde in haar maatschappelijk leven. De laatste jaren was ze heel actief voor Fairtrade. Dat Schijndel, zelfs als eerste gemeente van Brabant, en Sint-Michielsgestel Fairtrade-gemeenten werden, komt voor een groot deel op haar conto. In haar wil en motivatie om dat voor elkaar te krijgen zat enorm veel compassie met mensen die het minder goed getroffen hadden in dit leven. Vluchtelingen, kinderen in crisissituaties, derdewereldproblematiek, zij deed er iets mee. Ze pakte die dingen op met een natuurlijke vanzelfsprekendheid, verbaasd dat niet iedereen zag dat er nood gelenigd moest worden.
Uit de indrukwekkende lezing die haar broer bij haar afscheid hield, bleek dat ze die energie, haar sterke persoonlijkheid maar ook het directieve al heel vroeg had ontwikkeld, als middelste van het gezin van der Maesen. Die energie heeft ze volop gebruikt, eerst als moeder van haar gezin, waarbij ze als jonge weduwe er al vroeg alleen voor stond. Maar daarnaast ook als apothekersassistente en vervolgens als ondernemer in de reiswereld. Dit is ze tot op hoge leeftijd blijven doen. Tijdens deze periode heeft ze veel gereisd, waar met name ook haar kleinkinderen met veel plezier aan terug denken. Vervolgens was Fairtrade haar grote uitdaging, en met succes.
Met name ook het verhaal rondom haar tachtigste verjaardag, die ze nog volop op 8 november met haar familie vierde, maakte indruk. De genodigden zijn naar de Servatiuskerk geweest, waar de organist een paar van haar lievelingsstukken speelde. In minder dan twee maanden heeft dit zich herhaald, maar dan bij haar uitvaartdienst.
In deze dienst, waarin ook nog een prachtige uitvoering van Family Tree van Venice door twee van haar kleinkinderen werd uitgevoerd, werden een drietal boodschappen uitgedragen die het leven van Irène markeerden. De boodschap van zoon Stefan om in ieder geval haar levensmotto en haar manier van het vieren van het leven niet te vergeten, "N’oubliez jamais". Met de gezongen boodschap vanuit de kerk "We'll meet again" namen we afscheid. Maar de boodschap die Irène ons meegaf als laatste, denk Fairtrade, is er een die we in haar naam zullen blijven koesteren. Denk Fairtrade, gebiedend en directief, zoals ze was.