Den Haag - Premier Rutte en minister Hugo de Jonge hebben woensdagmiddag de coronamaatregelen aangescherpt. Deze gaan per direct in en gelden tot en met 9 februari. Behalve de avondklok, daar moet de Tweede Kamer eerst nog mee instemmen. De avondklok geldt dan van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends en dat betekent dat niemand, op een paar uitzonderingen na, dan zonder geldige reden buiten mag zijn. Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus, dat nog besmettelijker is dan het oorspronkelijke. Veel mensen worden besmet bij het samenkomen van familie en vrienden. Het instellen van een avondklok helpt die ontmoetingen te verminderen. Als u zonder geldige reden naar buiten gaat bedraagt de boete 95 euro. De uitzonderingen op de avondklok en de overige nieuwe maatregelen leest u onder 'lees meer'.
Uitzonderingen voor de avondklok: - bij een calamiteit. - Als jijzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft. - Als je van je werkgever voor werk naar buiten moet. - Als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland, - Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen, - Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen. - Als je een aangelijnde hond uitlaat. Dit doe je in je eentje.
Verdere maatregelen: - Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag. - Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek. - Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar hun werk komen. - Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 personen.
De meeste openbare ruimtes zijn gesloten: - Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen) - Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen - Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc. - Dierenparken, pretparken, etc. - Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc. - Restaurants en cafés
Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot en met ten minste 7 februari. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten. In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang. De oproep is om alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is. Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan. Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten. Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen. Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart. Er gelden reisbeperkingen.